2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Először teljesítette nő a világ legnehezebb futóversenyét

A maraton ötletét ráadásul egy börtönszökés története ihlette. A negyvenéves nő pont befért a hatvanórás limitidő alá: 59 óra 58 perc és 21 másodperc alatt teljesítette az ötször 32 kilométeres távot.

A brit származású Jasmin Paris történelmet írt azzal, hogy ő az első nő, aki teljesítette a 160 kilométeres Barkley Maratont. A BBC fotóriportere végigkísérte Paris futását, a célvonalban a versenyző a földre rogyott, lábain karcolásnyomok voltak láthatók, hiszen a maraton egyik sajátossága, hogy sűrű, bozótos erdőkön és meredek lejtőkön kell végigküzedeniük magukat a bátor vállalkozóknak.

A pályaválasztás nem véletlen, a verseny ötletét Martin Luther Jr. amerikai civiljogi aktivista gyilkosának szökési kísérlete ihlette. James Earl Ray 1977-ben szökött meg a Brushy Mountain állami börtönből, majd 50 órán át futott az erdőben, miközben az őt kereső légirendészet elől bujkált.

A pálya a Frozen Head State Parkban, az amerikai Tennessee államban minden évben változik, de a sűrű emelkedők miatt körülbelül kétszer olyan magas távot jelent, mint megmászni a Mount Everestet.

„Tudom, hogy nagyon nehéz lesz, talán lehetetlen, de ugyanakkor pont ez az, ami miatt futni akarok”

- idézte a sikeres versenyzőt a BBC.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató