2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

A demokraták az utolsó pillanatban is lecserélhetik Joe Bident

Buzog a pletyka Washingtonban, sokan reménykednek, hogy talán mégsem Joe Bidennel kell nekivágni a novemberi amerikai elnökválasztásnak – olvasható a Világgazdaság elemzésében.

Azt írják, hogy az elnöknek az unió helyzetéről mondott beszéde fellelkesítette a demokratákat, mert igazán energikus, heves és támadó szellemű volt, hívei szerint pedig bizonyította, hogy nincsen semmi baj az elnök korával és szellemi állapotával, az amerikaiakat azonban nem győzte meg, semmit nem javított a megítélésén. A RealClearPolitics (RCP) felméréseket átlagoló adata szerint a beszéd előtt, március 7-én 39,2 százalék volt elégedett Biden teljesítményével, nyolc nappal később 39,8 százalék, és hasonló eredményt mutat a többi közvélemény-kutatás is.

Szakértők és a pártszabályok szerint nem egyszerű a választási ciklusnak ebben a szakaszában lecserélni Bident, miután Trumppal együtt ő is megszerezte az elegendő számú delegáltat az elnökjelöltséghez.

Biden ugyan elméletileg bármikor visszaléphet vagy egészségi okokból alkalmatlannak minősülhet a választáson való részvételre, a helyzet attól függően változik, a ciklus melyik szakaszában történik ez meg

- emlékeztetett az ABC News. A párt szavazói már nem igazán határozhatnak a pótlásáról, mivel az előválasztások jelentős részét már megrendezték.

A döntés ezek után az augusztus 19-22 között Chicagóban megrendezendő demokrata konvenció résztvevőinek vagy a demokrata párt 46 millió tagját képviselő vezető testület, a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) kezében van.

Minden attól függ, hogy mikor történik meg a tragédia” – nyilatkozta a portálnak Elaine Kamarck, a Brookings Institution főmunkatársa, a DNC tagja. Ha például Biden meghalna június közepén, amikor már lezárult az előválasztás, akkor csak a konvenció delegáltjai dönthetnek, magyarázta.

„Ha holnap hal meg, akkor maradnak még előválasztások, ahol jelentkezhetnek új jelöltek, akikre lehet szavazni. Az időzítés a kérdés”

– tette hozzá.

Pocsék támogatottsága ellenére nincsen semmi jel arra, hogy a demokrata párt egyáltalán játszadozna a gondolattal, hogy lecseréli Bident, emlékeztetett az NBC News. Hiába is tennék, mert hiányzik a mechanizmus arra, hogy a konvenció előtt eltávolítsák, arra pedig végképp nincs mód, hogy valaki mást válasszanak helyette.

Minél közelebb kerülünk novemberhez, annál több alkotmányos, jogi és gyakorlati kérdést is felvetne egy esetleges csere. A szavazólapokat például jóval a választás előtt ki kell nyomtatni, és elképzelhető, hogy már nem lenne idő a pótlásukra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató