2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

Változik a választási rendszer Magyarország több településén

Budapest több kerülete és az ország számos nagyvárosa is érintett a változásban.

Tizenegy településen másként választják meg a képviselő-testület tagjait június 9-én, mint öt évvel ezelőtt – hívta fel a figyelmet az MTI.

A települési önkormányzati képviselő-testület, illetve közgyűlés megválasztandó tagjainak számát tavaly október 31-ig kellett meghatározniuk a jegyzőknek a szeptember elsejei lakosságszám alapján. A tízezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, ezeken a településeken úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma száz lakosig kettő, ezer lakosig négy, ötezer lakosig hat, tízezer lakosig nyolc – közölték.

A tízezernél több lakosú településen és fővárosi kerületekben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs, 75 ezer lakosig 12  egyéni és 5 kompenzációs, 100 ezer lakosig 14 egyéni és 6 kompenzációs listás mandátum jár. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben szerezhető mandátumok száma, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma – ismertették.

Hozzátették: A választók a kompenzációs listára nem szavaznak, a kompenzációs mandátumokat az úgynevezett töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben nem hasznosult voksok alapján osztják szét a pártok között.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Celldömölkön, Csornán, Kapuváron, Mezőberényben, Nagyatádon, Sarkadon és Szigetváron 2019-ben még vegyes választási rendszerben választották a képviselőket, júniusban azonban már úgynevezett egyéni listán választják meg őket, mert a települések lakosainak száma tízezer alá csökkent. A változás érinti a képviselők számát is: a korábbi 11 helyett 8 tagúak lesznek a júniusban megválasztandó testületek.

Négy településen – Balatonalmádiban, Csömörön, Ócsán és Tárnokon – tízezer fölé nőtt a lakosok száma, így ezeken a településeken egyéni lista helyett már vegyes választási rendszerben bonyolítják le a voksolást. A településeken nyolc helyett 11 tagú lesz a képviselő-testület.

Budapest I., V., XI., XIV. és XV. kerületében, Egerben, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen marad ugyan a vegyes választási rendszer, de – a lakosok számának csökkenése miatt – kevesebb lesz a választókerület.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató