2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Magyarország nagykövetségére menekült az igazságszolgáltatás elől a volt brazil elnök, Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro, Brazília korábbi elnöke (aki ellen jelenleg büntetőeljárás folyik hazájában amiatt, hogy a gyanú szerint a 2022-es elnökválasztási vereségi után puccsra készült) Magyarország brazíliai nagykövetségén keresett menedéket – számolt be a The New York Times, amely videófelvételt is közölte erről.

Az amerikai lap szerint a brazil szövetségesi rendőrség február 8-án lefoglalta Bolsonaro útlevélt, és két tanácsadóját őrizetbe vette a büntetőeljárás részeként

BOLSONARO NÉGY NAPPAL KÉSŐBB MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGÉN KERESETT MENEDÉKET. 

A The New York Times meg is szerezte az erről készült biztonsági kamerás felvételt (ennek hitelességét utóbb megerősítették, és műholdas fotóval is igazolták, hogy február 13-án Bolsonaro autója a nagykövetség előtt parkolt). 

A lap szerint Bolsonaro két napot töltött a nagykövetségen, ahol biztonsági őrök védték. Mint  megjegyezték: az elnököt nem lehet őrizetbe venni addig, amíg egy külföldi nagykövetség menedéket ad neki.

A látogatásból arra lehet következtetni, hogy Jair Bolsonaro az Orbán Viktorral ápolt jó kapcsolatát kihasználva igyekezett elmenekülni a brazil igazságszolgáltatás – írta a The New York Times.  A lap szerint egy nagykövetségi dolgozó, valamint maga Bolsonaro is megerősítette, hogy a nagykövetségen tartózkodott. 

Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam. A világ néhány vezetője a baráti körömhöz tartozik. Aggódnak

– mondta hétfőn Bolsonaro egy brazil lapnak.

Emlékezetes, hogy a volt elnök 2022-ban Magyarország is járt, és Orbán Viktor „testvérének” nevezte. Ők ketten legutóbb tavaly decemberben, Javier MIlei argentín elnök beiktatásán találkoztak, amikor Orbán Viktor nevezte Bolsonarót „hősnek”. - foglalta össze az index.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató