2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Figyelmeztette Izraelt Donald Trump

Az Egyesült Államok korábbi elnöke, Donald Trump kijelentette egy izraeli hírügynökségnek adott hétfői interjúban: Izraelnek „be kell fejeznie” a gázai háborút, hozzátéve, hogy az országnak „nagyon óvatosnak kell lennie”, mert „nagyon veszít támogatásáról”.

A republikánus elnökjelölt megjegyzései abból indultak ki, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy izraeli delegációt küldött Washingtonba, miután az Egyesült Államok engedélyezte a tűzszünetet követelő határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsának elfogadására. Trump kijelentései azután hangzottak el, hogy Joe Biden elnök egyre kritikusabb Izrael katonai offenzívájával kapcsolatban Rafahban, abban a dél-gázai városban, ahol több mint 1 millió palesztin keresett menedéket a konfliktus elől – írja a Politico.

Trump elárulta, hogy nagyon hasonlóan járt volna el a Hamász fegyveresek október 7-i támadása után, mint Izrael kormánya, de azt is mondta, hogy Izrael „nagy hibát követett el”, amikor a Gázára ledobott bombákról készült fotókkal és képekkel gerjesztette a közvéleményt a háború ellen.

Trump – aki magát „a valaha volt legizraelbarátabb elnöknek” nevezte – korábban felvetette, hogy gyorsan véget kell vetni a gázai háborúnak. Részletekbe ugyan nem ment bele, de úgy tűnt, hogy támogatja Izrael erőteljes katonai válaszát.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató