2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Kulabá kiborult: „Adjátok már oda azokat a rohadt Patriotokat”

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kiborult a Politiconak adott interjúja közben. Szó szerint úgy fogalmazott: „Adjátok már ide azokat a rohadt Patriotokat”.

Az ukrán külügyér kijelentéséből is jól olvasható, hogy az ukrán légvédelem az utolsókat rúgja, miközben az orosz rakétacsapások fokozódnak, az orosz légierő pedig egyre inkább teret nyer a háborúban – márpedig a légifölény akár el is döntheti a háború kimenetelét.

Kuleba követelése mindenesetre nem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnik. A Patriot rakéták darabja 5,5 millió dollárba kerül, a gyártásuk pedig lassú: a Raytheon évi 300 darabot tud belőlük legyártani, legjobb esetben 2024 év végére tudja felfuttatni egy plusz üzem megnyitásával 550 darabra, évente.

Mivel a Patriot rakéták rendkívül drágák, és sokszor jóval olcsóbb észak-koreai vagy orosz ballisztikus és cirkálórakéták ellen (esetleg a pár tízezer dollárba kerülő Shahed drónok ellen) vetik be őket, hosszútávon a Patriotok alkalmazásának fenntartása minimum kérdőjeles.

Márpedig a legutóbbi napok ukrán jelentései az orosz támadások kivédéséről arra utal, hogy az ukránok tényleg kifogynak vagy már ki is fogytak a Patriot rakétákból. Egyes hírek szerint a hátországot védő egységeket is már frontközelbe mozgatták.

A NATO idén év elején jelentette be, hogy 1000 Patriot rakétát vásárol Ukrajna számára.

Kérdés, hogy ez fizikailag megvalósítható, és pénzügyileg van-e hozzá tényleges (politikai nyilatkozatokat meghaladó) hajlandóság.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató