2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Oroszok: az USA és az Egyesült Királyság áll a Crocus elleni terrortámadás mögött

Bortnyikov nem zárta ki, hogy az USA, Nagy-Britannia és Ukrajna áll a Crocus City Hall elleni terrortámadás mögött.

Alekszandr Vasziljevics Bortnyikov az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója Pavel Zarubin újságírónak adott interjúban elismerte, hogy az USA, az Egyesült Királyság és Ukrajna felelős a Crocus City Hall elleni támadásért.

"Mi így gondoljuk. Mindenesetre most a rendelkezésünkre álló tényszerű információkról beszélünk. Ez általános, hogy úgy mondjam, információ, de már vannak bizonyos fejlemények"

- mondta.

Bortnyikov leszögezte, hogy a megrendelőt még nem sikerült azonosítani, de az FSZB úgy gondolja, tudja, hogy ki szervezte a támadást és toborozta az elkövetőket. Szerinte a terrortámadás a nyugati biztonsági szolgálatoknak és Ukrajnának kedvezett, hogy megingassák az oroszországi helyzetet és pánikot keltsenek a társadalomban.

"Úgy véljük, hogy az akciót maguk a radikális iszlamisták készítették elő, és természetesen hozzájárultak a nyugati titkosszolgálatok, maguk az ukrán biztonsági szolgálatok is közvetlen kapcsolatban állnak ezzel" - hangsúlyozta az FSZB vezetője.

Megjegyezte, hogy a terroristák Ukrajnába akartak menekülni, ott várták őket, és "hősként" akarták őket ünnepelni. Az orosz különleges szolgálatok mindent megtettek, hogy ezt megakadályozzák.

Az FSZB-nek tudomása van arról is, hogy Kijev harcosokat képez ki a Közel-Keleten

- tette hozzá Bortnyikov.

Elmondása szerint ukrán szakemberek a terroristák helyszíneire utaztak, és ott dolgoztak velük. Ezt igazolja a kijevi rezsim oldalán harcoló külföldiek nagy száma is - "ezek nacionalisták, zsoldosok, iszlamisták" - hangsúlyozta Bortnyikov.

Az FSZB igazgatója azt is mondta, hogy az SZBU-t terrorista szervezetként kellene elismerni. Ami az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának vezetőjét, Kirill Budanovot illeti, ő már régóta célpontja az orosz csapatoknak - mondta Bortnyikov.

"Azok, akik bűncselekményeket követnek el Oroszország és az orosz állampolgárok ellen, legitim célpontot jelentenek" - mondta. Arra a kérdésre, hogy Budanov és társai miért "élnek még", az FSZB igazgatója azt mondta, hogy "minden előttünk áll".

Az oroszországi terrortámadás előkészítéséről szóló információ, amelyet az Egyesült Államok március elején továbbított, általános jellegű volt

- mondta az FSZB vezetője.

"Ez az információ általános jellegű volt - a polgárok tömeges gyülekezési helyein történő terrorcselekmények előkészítéséről. Erre az információra reagáltunk, és természetesen megtettük a megfelelő intézkedéseket az ilyen jellegű megnyilvánulások megelőzésére" - hangsúlyozta.

Bortnyikov hozzátette, hogy a rendfenntartók "egy konkrét csoport és konkrét személyek ellen" léptek fel, és akkor még nem erősítették meg az információt. Arról szólva, hogy a figyelmeztetés az elnökválasztásra és nem a koncertre vonatkozott, Bortnyikov megjegyezte, hogy az ilyen információ március elején érkezett.

A bűnüldöző szervek aktívan hallgatják ki a terrortámadásban résztevő 11 őrizetbe vett személyt, a bűntársak száma pedig idővel növekedni fog - hangsúlyozta az FSZB vezetője.

"Ez a kör bővül, és az előkészítésben részt vevő bűntársak száma természetesen nagyobb lesz"

- mondta Bortnyikov.

Most az FSZB a baráti országok különleges szolgálataival együtt azonosítja a "Crocus City Hall" elleni támadásban részt vevőket. Minden bizonnyal megtorló intézkedésekre kerül sor, és a támadásban részt vevőket elkerülhetetlenül megbüntetik - tette hozzá Bortnyikov.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató