2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Tádzsikisztánban hallgatták ki a gyanúsítottak családtagjait az orosz hatóságok

Tádzsikisztánba utaztak kedden orosz nyomozók a krasznogorszki merényletben gyanúsítottak családjainak kikérdezésére – jelentették tádzsik biztonsági források.

A tádzsik biztonsági szolgálat a gyanúsítottak családtagjait Vahdat és Hiszor városokból, valamint Rudaki körzetből a fővárosba szállították kihallgatásra – közölte három névtelenséget kérő biztonsági forrás.

Tádzsik oldalról Emomalii Rahmon tádzsik államfő személyesen felügyelte a nyomozást.

A tádzsik elnök „szégyenletes és szörnyű történéseknek” nevezte a moszkvai terrortámadást a merényletről tett első, hétfői bejelentésében. A vezető úgy fogalmazott: „meg kell óvni a fiatalokat és gyerekeket attól, hogy (…) destruktív csoportok, illetve mozgalmak befolyása alá kerülhessenek”.

A nyomozással kapcsolatban négy terrorizmussal gyanúsított tádzsik származású személy előzetes letartóztatásban maradt, három tádzsik származású férfit pedig bűnrészesség gyanújával vettek őrizetbe. 

A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy videofelvétel közzétételével, amelyen állításuk szerint a mészárlás felvételei láthatók. A terrorszervezet egyetlen személyt sem nevezett meg a támadók közül.

A tádzsik államfő még március elején közölte, hogy kormánya aggodalommal tekint a fiatalokat agymosásnak alávető iszlám hitszónokok tevékenységére, akik az ifjúságot fogékonnyá teszik a külföldi csoportok és titkosszolgálatok befolyása iránt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató