2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Szakértő: a bántalmazás iskolapéldája, amit Varga Judit megosztott a házasságáról

Boglacsik Tímea, a kapcsolati erőszak szakértője nyilatkozott a Mandinernek Varga Judit keddi Facebook-bejegyzése kapcsán a házasságáról és Magyar Péterről. Mint a szakértő elöljáróban elmondta, „a bántalmazás tankönyvi példáját láthatjuk leírva”.

Mint kifejti, a posztban megfogalmazott történet verbális, lelki és fizikai bántalmazást is leír, jól példázza az áldozatok megküzdési vagy inkább elkerülési stratégiáját.

"Varga Judit abban bízott, hogy a csendben maradásával előbb túl lehet ezen a krízishelyzeten, és úgy tűnik, a legtöbb hasonló helyzettel ellentétben, itt sikeres volt a „módszer”. Mélyebben is lehetne elemezni a poszt szövegét, amely a bántalmazás dinamikájára, a kilépési kísérletekre vagy a zsarolásra vonatkozik, mindenesetre azt gondolom, hogy a bántalmazás tankönyvi példáját láthatjuk leírva, számtalan ilyen esettel lehet találkozni sajnos."

Kitért arra,

a bántalmazó ember ismérve, hogy ragaszkodik a hatalomhoz, a kontrollhoz, nem tűri az ellentmondást, úgy alakítja a dolgokat, hogy az áldozat magát kezdje el hibásnak érezni a kialakult helyzetért.

Az, hogy a konkrét esetben Varga Juditot mi tartotta vissza attól, hogy korábban kilépjen az általa bántalmazó kapcsolatnak megítélt helyzetből, nem tudhatom, de amiért általában maradnak az áldozatok, azok jellemzően nagyon életszerű dolgok. A gyermekek elvételével történő – vagy bármilyen egyéb – zsarolás, gazdasági függés a bántalmazótól, fenyegetés, bizonytalanság a jövőtől, félelem a bántalmazó vagy a környezet reakciójától, esetleg a gyermekek ragaszkodása a bántalmazóhoz, és természetesen az abba vetett hit is ide tartozhat, hogy az elkövető majd megváltozik, és újra visszakaphatjuk azt az embert, akit valaha megismertünk és megszerettünk - mondta el a szekértő.

(mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató