2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Ukrajna 1,5 milliárd dollár hitelt kap a Világbanktól

Ukrajna 1,5 milliárd dolláros hitelt kap a Világbanktól, amelyet Nagy-Britannia és Japán garantál – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

“A Világbank igazgatótanácsa 1,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára a fejlesztési politikák támogatására. Ebből 984 millió dollárt Japán és 516 millió dollárt Nagy-Britannia fog garantálni” – írta az ukrán miniszterelnök a Telegram-csatornáján, miközben reményét fejezte ki, hogy Ukrajna a hónap végéig már meg is kapja a kölcsönt.

Az ukrán kormány 2024-re rekordméretű, 43,9 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal számol, és ennek nagy részét nyugati partnereinek pénzügyi támogatásából kívánja fedezni.

A kijevi rezsim elismeri, hogy a nem védelmi jellegű kiadásokat nyugati adományozók nélkül is képes lesz fedezni, és hogy nehézségekbe ütközne a szociális juttatások és a közszféra béreinek kifizetése, ha nem érkezik pénzügyi segítség.

Eközben az amerikai kongresszusban több mint négy hónapja elakadt a törvényhozás az Ukrajnának nyújtandó további támogatásokról. Az Európai Unió a 2023. decemberi csúcstalálkozón nem írta alá a Kijevnek szánt négyéves, 50 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot, és csak a február 1-jei rendkívüli csúcstalálkozón tette ezt meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató