2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Visszaállíthatják a halálbüntetést Oroszországban

2024. március 26-án Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke kijelentette, hogy Oroszországban a halálbüntetés alkalmazására vonatkozó összes szükséges törvény megvan, és a döntés, hogy újra bevezetik-e ezt a büntetést, teljes mértékben az Alkotmánybíróságtól függ.

Egyetértett az Állami Duma államisággal és törvényhozással foglalkozó bizottságának vezetőjével, Pavel Kraszenyinnyikovval abban, hogy “az ilyen döntések meghozatalakor fontos, hogy hideg fejjel, kellően jól mérlegelve az összes következményt”.

Korábban Leonyid Szluckij, az orosz Liberális Demokrata Párt vezetője a halálbüntetésre vonatkozó moratórium feloldására szólított fel a Moszkva városhatárán kívül található Crocus City Hall bevásárló- és szórakoztatóközpontban elkövetett terrortámadás nyomán, ahol március 22-én késő este négy fegyveres percekkel egy rockkoncert kezdete előtt a tömegbe lövöldözött.

Szergej Mironov, az Egy igazságos Oroszországért párt vezetője viszont azt javasolta, hogy a kérdést népszavazáson bocsássák szavazásra.

A 2024. március 22-i Crocus City Hall elleni vérengzés után egyes politikusok a halálbüntetés visszaállítását javasolták. Különösen Vlagyimir Vasziljev, az Állami Duma Egységes Oroszország frakciójának vezetője mondta a médiának, hogy a terrorizmusért járó halálbüntetés oroszországi bevezetésének kérdését alaposan megvizsgálják, hogy végül a társadalom elvárásainak megfelelő döntés szülessen.

Leonyid Szluckij, az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője, a liberális párt frakció vezetője a krasznogorszki koncertközpont elleni merényletet követően Telegram-csatornáján azt írta, hogy ilyen esetekben kivételt lehet és kell tenni a moratórium alkalmazása alól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató