2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Vitézy Dávid támogatottsága közelít Karácsony Gergelyéhez

Két hónap alatt 6 százalékkal nőtt Vitézy Dávid népszerűsége, amivel növelte a fölényét Szentkirályi Alexandrával szemben, a jelenlegi főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel szemben pedig csökkentette lemaradását – derült ki a Pulzus Kutató friss, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Nemrég a Republikon Intézet is közölt egy felmérést a budapesti főpolgármester-jelöltek támogatottságáról: aszerint Karácsony Gergely 55 százalékos támogatottsággal bírt, Vitézy Dávid 22 százalékon, míg Szentkirályi Alexandra 17 százalékon állt. Az ő közvélemény-kutatásuk ugyanakkor még azelőtt készült, hogy Vitézy bejelentette volna az indulását.

Ehhez képest a Pulzus Kutató felmérésében – amelyet az intézet az LMP megrendelésére készített – van némi hangsúlyeltolódás. Az ő vizsgálatuk frissebb is, ugyanis az adatokat március 19. és 21. között vették fel, és összesen 500 budapesti választót kérdeztek meg.

A Pulzus szerint most így áll a főpolgármester-jelöltek támogatottsága:

- Karácsony Gergely (DK–MSZP–Momentum–Párbeszéd): 39 százalék;
- Vitézy Dávid (LMP–Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület): 22 százalék;
- Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP): 16 százalék;
- Grundtner András (Mi Hazánk): 2 százalék;
- Brenner Koloman (Jobbik – Konzervatívok): 1 százalék;
- Nem tudja, nem válaszol: 20 százalék.

Az ő felmérésükben tehát jóval kisebb különbség mutatkozott Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közt.

Mindemellett Karácsony előnye még így is stabilnak mondható. Ezzel együtt a Pulzus Kutató két hónappal ezelőtti felméréséhez képest Vitézy Dávid 6 százalékkal növelni tudta a támogatottságát.

Karácsony Gergely eközben 1 százalékpontot vesztett januárhoz képest, Szentkirályi Alexandra pedig pontosan ugyanolyan eredményt ért el, mint a januári felmérésben megnevezett fideszes főpolgármester-jelölt, Sára Botond, aki jelenleg Budapest főispánja.

Ugyanakkor márciusra jelentősen – 8 százalékkal – csökkent azoknak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni: Vitézy tehát vélhetően elsősorban ebből a forrásból tudta növelni a támogatottságát.

A Pulzus Kutató januári és márciusi felmérésében rákérdeztek arra is, hogy melyik fővárosi listára szavaznának a választók:

- Karácsony Gergely vezette DK–MSZP–Párbeszéd: 30 százalék (+2 százalék);
- Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP: 16 százalék (–4 százalék);
- Vitézy Dávid vezette LMP és civilek: 14 százalék (+6 százalék);
- Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 10 százalék (+2 százalék);
- Momentum: 6 százalék (–3 százalék);
- Mi Hazánk Mozgalom: 3 százalék;
- Jobbik – Konzervatívok: 1 százalék;
- Nem tudja, nem válaszol: 20 százalék.

A leginkább szembetűnő különbség az volt, hogy az előző felmérés óta (amely még a kegyelmi ügy kirobbanása előtt készült) csökkent a kormánypártok népszerűsége, miközben az LMP támogatottságát növelte az, hogy Vitézy valóban az ő támogatásukkal jelentette be az indulását (amit egyébként már januárban is lehetett sejteni).

A számok tükrében jelen állás szerint senkinek nem lenne abszolút többsége a Fővárosi Közgyűlésben, és Karácsony Gergelynek vagy a Kutyapárttal, vagy Vitézy Dáviddal kellene alkukat kötnie a főváros működtetéséhez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató