2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Putyin: Ostobaság, Oroszország nem fogja megtámadni Európát és nem fog harcolni a NATO-hadsereggel

Vlagyimir Putyin elnök katonai pilótákkal beszélt Torzhok-i munkaútja során. A nép egységének védelmére szólított fel, kommentálta a nyugaton az „orosz fenyegetésről” elhangzott kijelentéseket, és kifejtette, melyik esetben nem lett volna különleges hadművelet Ukrajnában.

Az orosz államfő szerint Oroszországban meg kell védeni az etnikumok közötti békét.

"Ugyanakkor soha nem szabad elfelejtenünk, hogy többnemzetiségű, több felekezetű ország vagyunk. Mindig tisztelettel kell bánnunk - így is teszünk - testvéreinkkel, más vallások képviselőivel: muszlimokkal, zsidókkal, mindenkivel" - mondta.

A Nyugaton hallható kijelentések, amelyek szerint Oroszország Ukrajna után Európát is meg akarja támadni, saját lakosságának megfélemlítését célozzák

- mondta az elnök.

"Ez teljes képtelenség - néhány más ország megtámadásának lehetősége, Lengyelország, a Baltikum, a csehek megijedtek. Ez egyszerűen képtelenség. Egy újabb módja annak, hogy megtévesszék a saját lakosságukat, és további költségeket húzzanak ki az emberekből, hogy ezt a terhet a vállukon cipeljék, ennyi az egész".

Szerinte az amerikai műholdak "félnek a nagy, erős Oroszországtól", bár hiába teszik ezt. "Nincsenek agresszív szándékaink ezekkel az államokkal szemben" - hangsúlyozta Putyin.

Oroszország nem fog háborúzni a NATO-val, a katonai kiadásokban nagy a különbség - mutatott rá az elnök. Emlékeztetett arra, hogy 2022-ben az Egyesült Államok 811 milliárd dollárt költött katonai kiadásokra, míg Oroszország 72 milliárd dollárt.

Nem Oroszország mozgott a NATO-országok határai felé, hanem fordítva.

"Mi nem érintettünk meg senkit - ők mozdultak felénk. Az óceánon át az Egyesült Államok határai felé mozdultunk? Nem, ők közeledtek felénk, és közel jöttek. Mit csinálunk mi? Csak a népünket védjük a történelmi területeinken"

- mondta az államfő.

Az orosz elnök azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország az ukrajnai különleges művelet során a történelmi területein élő embereket védte, és ha a Szovjetunió összeomlása után épült volna ki a biztonsági rendszer Európában, akkor nem történt volna semmi.

Putyin kijelentette, hogy nincsenek kétségei afelől, hogy a fegyveres erők teljesítették feladataikat. Ugyanakkor kiválónak minősítette a repülés munkáját a különleges műveleti övezetben.

"Mindenki tökéletesen dolgozik, nagyban hozzájárul a közös győzelem eléréséhez. <...> A legfontosabb, hogy mindenki félelem nélkül harcol, hatalmas, egyszerűen óriási mértékben járulnak hozzá az általános siker eléréséhez."

Szerinte a támadó repülés pilótái nagyon kemény munkát végeznek. Putyin a hadsereg, a bombázó és a katonai szállítórepülés munkáját is megemlítette.

Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy az F-16-os vadászrepülőgépek, még ha a nyugati országok szállítanak is Ukrajnának, nem lesznek képesek megváltoztatni a helyzetet a harctéren. Az elnök leszögezte, hogy ha ezeket a vadászgépeket harmadik országok területéről indítják, akkor azok a hadsereg legitim célpontjává válnak. Ráadásul az F-16-osok ugyanarra a sorsra jutnak, mint a Kijevnek szállított többi nyugati eszköz - Oroszország megsemmisíti őket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató