2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az amszterdami villamosvállalat kártérítést fizet a holokausztban játszott szerepéért

Az éjszakai villamosok 48 ezer holland zsidó deportálásában segédkeztek.

Amszterdam önkormányzata 100 ezer eurót fizet kártérítésként amiatt, hogy a város a második világháború alatt a villamosjegyekből származó pénzből 48 ezer zsidó embert szállított a náci haláltáborok felé – írta a DutchNews hírportál pénteken. Az önkormányzat ezt Willy Lindwer Emmy-díjas holland filmrendező Elveszett város című filmjének bemutatását követően jelentette be.

A film a városi villamosközlekedés szerepét vizsgálja a nácikkal való együttműködésben.

Lindwer filmjében Guus Luijters íróval együtt a 8-as villamossal járta körbe az amszterdami holokauszt kulcsfontosságú helyszíneit, és túlélőkekkel készített interjúkat. A 8-as villamos vonalát a nácik zsidók szállítására használták, mivel az összekötötte a pályaudvart Amszterdam zsidó lakta területeivel. 

A rendező a hírportálnak azt nyilatkozta: a filmkészítés során rájöttek, hogy az amszterdami villamosvállalat szorosan együttműködött a nácikkal, akik járatokat is béreltek a cégtől a zsidók deportálásához. Kutatásuk új bizonyítékokat hozott napvilágra arról a villamosútról, amely Anne Frankot és családját 1944 augusztusában a weteringschans-i börtönből a központi pályaudvarra szállította, miután a németek felfedezték a család búvóhelyét, a „hátsó traktust”.

Az amszterdami közlekedési vállalat, a GVB két éven keresztül egy adósságbehajtót alkalmazott a háború után, hogy visszakövetelje a németektől a Frank család utaztatási költségeit.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató