2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Varga Mihály: a tények világosan cáfolják a főpolgármestert

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány kivérezteti Budapestet, ezért nem fizet adót, ugyanakkor ha mérleget vonunk az elmúlt öt évről, a tények világosan cáfolják a főpolgármestert – írta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A bejegyzéshez feltöltött kép szerint a főváros iparűzési adóbevételei és költségvetési támogatásai 2019 és 2023 között 1107 milliárd forintot tettek ki, míg a főváros által fizetendő szolidaritási hozzájárulás ugyanezen időszakban 160 milliárd forintot.

A miniszter úgy fogalmazott, a “főpolgármester tavaly június óta, azaz 9 hónapja nem fizet adót: idén márciusig több mint 46 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás befizetését tagadta meg a főváros”.

Ebből 28 milliárd forintot már inkasszált a Kincstár, 18 milliárd forint behajtását a főpolgármester ideiglenes jogvédelemmel próbálja késleltetni

– írta Varga Mihály.

Kiemelte, hogy a szolidaritási hozzájárulást a gazdagabb önkormányzatok fizetik a szegényebb települések támogatására. Ez azt jelenti, hogy “a főváros baloldali vezetése a szegényebb településektől vonná el a forrásokat, ha a kormány nem pótolná ki a hiányzó összeget” – mutatott rá Varga Mihály.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató