2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Ukrán drón csapódott be Románia területére

Drón roncsait találták meg Brăilai Nagyszigeten, Romániában csütörtök este, ami miatt komoly feszültség kezd kibontakozni.

A drón minden jel szerint ukrán, a problémát pedig nem csak a politikai következmények okozzák, hanem az a tény, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta ilyen mélyen Románia hátországát még nem érték el háborúban alkalmazott katonai drónok – sem véletlen sem szándékos módon.

A Maszol.ro ráadásul azt írja, hogy az ukrán hatóságok nem tudják vagy nem akarják tudni, hogyan jutott be a drón Románia légterébe. Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken azt nyilatkozta, hogy sajnos „nem ez az első ilyen eset, de szeretném, ha az utolsó lenne.”. Majd gyorsan hozzátette, hogy emberélet nem forgott veszélyben.

A román védelmi minisztérium pénteken reggel számolt be arról, hogy „lehetséges drónmaradványokat azonosítottak” a Brăilai Nagyszigeten, egy mezőgazdasági területen. A dolog érdekessége, hogy becsapódás helyszíne a román határtól 23 kilométerre van, Brăila városától pedig mindössze 8 kilométerre. Vagyis adja magát a kérdés, hogy mégis mi történhetett a légvédelemmel.

De mivel mégiscsak Ukrajnáról van szó, a politikusok nagyon visszafogottak a végső következtetés levonásával kapcsolatban. Az ügy azonban kezd belpolitikai téma lenni, amit a Mentsétek meg Romániát (USR) ellenzéki párt ki is használ, így a kormány előbb utóbb kénytelen lesz valamilyen sztorival előállni.

(korkep.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató