2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Hatalmas francia katonai segélycsomag indulhat Ukrajnába

Franciaország régi páncélozott járműveket és új föld-levegő rakétákat küld Ukrajnának, hogy még eredményesebben vehesse fel a harcot az orosz erőkkel szemben – ismertette Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter bejelentését a Politico.

Sébastien Lecornu a La Tribune Dimanche című lapnak elmondta, hogy Emmanuel Macron elnök felkérte őt egy „új segélycsomag” kidolgozására – idézte a lap.

Lecornu ismertette, hogy ez a csomag a francia hadsereg azon régi felszereléseit is tartalmazni fogja, amelyek még működőképesek. 

„Egy ilyen hosszú frontvonal megtartásához az ukrán hadseregnek szüksége van többek között a mi páncélozott járműveinkre – ez abszolút kulcsfontosságú a csapatok mobilitásához, és egyben része Ukrajna kérésének is” – nyilatkozta a tárcavezető.

Több száz páncélos jármű és megannyi Aster 30-as rakéta érkezik majd Ukrajnába

A miniszter arra a kérdésre, hogy országa összesen mennyi járművet biztosít a háború sújtotta államnak, azt válaszolta: „több százról beszélünk, melyeket 2024-re és 2025 elejére ígérünk”.

Sébastien Lecornu a fentiekhez hozzátette, hogy Franciaország egy sor Aster 30-as rakétát is szállít majd Ukrajnának. 

Nagyon rövid időn belül távolról irányítható lőszereket is fejlesztünk, amelyeket már idén nyáron átadunk az ukránoknak” 

– jelentette ki.

Eddig nem hoztak nyilvánosságra minden szállítmányt
A Politico felidézte, Franciaországot korábban sokan bírálták, hogy nem küld elég hadianyagot az ukrán védelmi erőknek. Párizs ezt tagadta, azt állítva, hogy eddig is „bőszen” támogatták Ukrajnát, de nem hoztak nyilvánosságra minden szállítmányt, valamint már a háború előtt is segítették Kijev fegyverkezését. A mostani nagy méretű szállítmányról szóló bejelentés ebből a szempontból meglepő – hívták fel a figyelmet az összeállításban.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató