2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Musk figyelmeztette Ukrajnát: Odessza is el fog esni, ha nem tárgyal

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója megismételte meggyőződését, hogy Ukrajna pozíciója az ellenségeskedések minden egyes napjával gyengül, és arra figyelmeztetett, hogy az “igazi kérdés” az, hogy Kijev mennyi területet és hány életet veszít, mielőtt tárgyalóasztalhoz ülne Moszkvával.

Az X platformján szombaton közzétett bejegyzésében azt állította, hogy “minden bolond megjósolhatta volna”, hogy Kijev tavalyi, sokat hangoztatott ellentámadása kudarcot vall, hozzátéve, hogy még ha Kijev követte volna is az ő ajánlását, hogy “sáncolásra és minden erőforrást a védelemre fordít, akkor is nehéz lenne olyan területeket tartani, amelyeknek nincsenek erős természetes akadályai”.

“Tragikus életpazarlás volt Ukrajna számára, hogy megtámadott egy nagyobb hadsereget, amely mélységi védelemmel, aknamezőkkel és erősebb tüzérséggel rendelkezett, amikor Ukrajnának nem volt páncélzata vagy légi fölénye!”

– írta Musk.

Kijev több mint 444 ezer katonája esett el vagy sebesült meg a Moszkva elleni harcok két éve alatt, köztük több mint 166 ezret a tavalyi ellentámadás során az orosz védelmi minisztérium múlt havi becslése szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban februárban azt állította, hogy a kijevi erők a konfliktus kezdete óta csak 31 ezer katonát vesztettek.

A milliárdos azzal folytatta, hogy “minél tovább tart a háború, annál több területet nyer Oroszország, amíg el nem érik a Dnyepert, amit nehéz leküzdeni”.

Ha azonban a háború elég sokáig tart, Ogyessza is el fog esni… Hogy Ukrajna elveszíti-e a Fekete-tengerhez való teljes hozzáférést, vagy sem, az szerintem az igazi nyitott kérdés. Javaslom a tárgyalásos rendezést, mielőtt ez megtörténne.

Elon Musk többször is megváltoztatta álláspontját Ukrajnával kapcsolatban, mióta a konfliktus 2022 elején elkezdődött. Kezdetben ingyenes Starlink internetterminálokkal és a műholdas hálózathoz való hozzáféréssel látta el a kijevi rezsimet, de a Krím közelében nem volt hajlandó aktiválni a szolgáltatást, mert attól tartott, hogy Ukrajna azt az orosz Fekete-tengeri flotta elleni dróntámadások irányítására használná. Ha ez megtörtént volna – magyarázta tavaly -, a SpaceX “cinkos lett volna egy jelentős háborús cselekményben és konfliktus eszkalációjában”.

Musk az X-fiókját is arra használta, hogy részletesen beszéljen a konfliktus pályájáról. Több mint egy évvel ezelőtt azt javasolta, hogy Kijev mondjon le a Krímre vonatkozó igényéről, nyilvánítsa ki semlegességét, és engedje meg a négy új orosz régiónak – Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje -, hogy új népszavazást tartsanak az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról. Ez a javaslat hasonló azokhoz a feltételekhez, amelyeket Oroszország a konfliktus kezdete előtt ajánlott Kijevnek és a nyugati hatalmaknak, azzal a különbséggel, hogy Moszkva eredetileg csak Donyeck és Luganszk autonómiáját követelte az ukrán államon belül.
 
Moszkva hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitott az érdemi tárgyalásokra Kijevvel, és a diplomáciai áttörés elmaradásáért az ukrán hatóságokat okolta, amelyek nem hajlandók elfogadni a “helyszíni valóságot”. Ukrajnának figyelembe kell vennie, hogy határai 2022 óta drasztikusan megváltoztak – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombaton, kommentálva Zelenszkij felvetését, miszerint az 1991-es határokhoz való visszatérés már nem előfeltétele a tárgyalásoknak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató