2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

A KDNP benyújtotta a törvényjavaslatot, ami tiltaná az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak

Két KDNP-s, Nacsa Lőrinc és Hollik István benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot.

Nacsa azt írta, Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött, egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt, és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire. Azt írta, az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személynek energiaitalt eladni vagy kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholos ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan nő az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1. óta közel 500 bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Az eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, csak 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében (70 százalékukban) valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybevételére.

Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent. A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását – áll a törvényjavaslat indoklásában.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató