2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 385.91
USD : 355.12
Időjárás ikon21°15°

A dánok tévesen aktiváltak egy rakétát, lezárták a légteret

A dán haditengerészet tévedésből aktivált egy rakétát, amelynek elindulását már nem tudják leállítani, így a dán légteret ideiglenesen lezárták – jelentették be csütörtökön a dán fegyveres erők.

A figyelmeztetést a Korsor haditengerészeti bázison a Niels Juel fregattra telepített Harpoon rakéta körüli műszaki probléma miatt adták ki.

A hordozórakéta aktiválva van, és jelenleg nem lehet leállítani

-közölte közleményben a hadsereg.

A katonaság tájékoztatás szerint mivel csak a gyorsítót aktivizálták, nem kell attól tartani, hogy a rakéta felrobban vagy hét kilométernél nagyobb távolságra jut el. A dán tengerhajózási hatóság honlapja szerint jelenleg hadgyakorlatot tartanak Zeeland és Funen szigetek között, a Balti-tengert az Északi-tengerrel összekötő egyik tengerszorosnál, a Nagy Baeltnél.

De a tengerszoros felett átívelő vasúti és közúti hidat nem fenyegeti veszély - húzták alá.

A térségben tartózkodó hajókat a fegyveres erők értesítették az incidensről, és a probléma megoldásáig türelmüket kérték. Korábban már volt példa hasonló esetre: 1982-ben egy dán fregattról hadgyakorlaton véletlenül elindítottak egy rakétát, amely aztán alacsony repülési pályán 34 kilométert tett meg, mielőtt becsapódott, és négy lakatlan kunyhót semmisített meg, valamint károkat okozott 130 környékbeli épületben.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató