2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Kamuprofilok tűntek fel a Momentum körül

Elszaporodtak a Facebookon az olyan gyanús kamuprofilok, amik jellemzően Momentum-rajongókat rejtenek, írja a 444.

A lap szerint 2023 őszétől kezdett feltűnni a jelenség, mikor budapesti egyetemistáknak tűnő, azonos időben, és vélhetően mesterséges intelligenciával létrehozott profilok kezdtek terjedni a közösségimédia-platformon, és válogatás nélkül jelöltek be másokat. A profilokban közös volt, hogy politikai tartalmakat és döntően a Momentumhoz köthető posztokat osztottak meg.

Egyik példaként Kabai Noel profilját említi, aki első ránézésre megfelel egy létező ember kritériumainak, van barátnője és szeret fotózni, emellett a Momentumnál dolgozik, ennek megfelelően pedig legalább 15, a párthoz köthető oldalt is követ. A párt taglistáján azonban nem szerepel ilyen név, és ezt később a párt maga is megerősítette.

A lap munkatársa megkérdezett több egykori és jelenlegi momentumos vezetőt a profilokról,

ők egybehangzóan azt állították, hogy a pártnak nincs köze a jelenséghez, és fogalmuk sincs, ki és milyen célból hozta létre őket, de biztosan nem „Momentumos trollfarm-kezdemény”-ről van szó.

Hogy pontosan miről, azzal kapcsolatban a lap azt írta, az is elképzelhető, hogy egyetemi feladatról, közösségimédia-kísérletről vagy pártfanatikusok arc nélküli igeterjesztő projektjéről van szó.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató