2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Kijöttek a részletek: 6 milliós támogatást kaphatnak a családi házak tulajdonosai

Új otthonfelújítási, energiakorszerűsítési programot jelentett be pénteken Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára miután Nagy Márton beszélt erről egy győri rendezvényen.

Az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai összesen 6 millió forintos támogatást vehetnek igénybe szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer (gázkazáncsere és hozzá kapcsolódó kéménybélelés) korszerűsítésére.

A tulajdonosoknak 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, a maradék 6 millió forint pedig egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes hitel között oszlik majd meg.

Ez utóbbi arány a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege. A hitelt 8 éven belül kell visszafizetni, a törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között lesz.

A Portfolio tudósítása szerint 30 százalékos energiamegtakarítási arányt kell hoznia a beruházásnak, ezt a beruházás előtt és után is igazolni kell egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével. Azt írják, hogy az új, 108 milliárd forintos keretösszegű programot csak azokra az 1990 előtt épült családi házakra lehet felhasználni, amelyek a vezetékes gázhálózatra rá vannak csatlakozva.

A pontos részleteket társadalmi egyeztetésre bocsátják majd, és a kormány tervei szerint június elejétől már pályázni lehet a programra, amit a RePower elnevezésű uniós forrásból finanszíroznak.

Várakozásaik szerint legalább 127 milliárd forintnyi beruházási fog elindulni, és közel 20 ezer családi házat újíthatnak meg.

A kormány azt reméli, hogy a családok jelentős költséget spórolhatnak meg az új támogatási program segítségével.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató