2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Kijev felszólította az EU-t, hogy az orosz állampolgárokat is tiltsa ki a légteréből

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök felszólította az EU-t, hogy ne csak az Oroszországból és Beloruszból érkező repülőgépek, hanem azok állampolgárai előtt is zárja le légterét.

“A mi elképzelésünk az, hogy az orosz üzleti vállalkozások és az orosz turisták ne használhassák kényelmesen az EU légterét”

– mondta egy állami irányítású tévéműsor adásában, amelyet a TASZSZ hírügynökség idézett.

Az égboltot az EU lezárja az orosz repülőgép flotta előtt, de a partnerekkel megbeszéltük a tranzit lezárását minden Oroszországba tartó és onnan induló járat számára is”. Hozzátette, hogy ugyanilyen intézkedéseket javasoltak a belorusz állampolgárokkal szemben is.
 
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Kijev “ragaszkodni fog az ilyen szankciókhoz”. “Együtt fogunk működni az Európai Bizottsággal ebben a tekintetben” – zárta szavait.

Az EU az ukrajnai különleges hadművelet 2022 februári kezdete óta lezárta légterét “minden olyan repülőgép előtt, amely Oroszország tulajdonában van, Oroszországban van bejegyezve vagy Oroszország ellenőrzése alatt áll”. Belarusszal szemben 2021 tavaszán vezettek be ilyen szankciókat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató