2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Hídpénz botrány: További 500 milliót vettek föl készpénzben

Vig Mór mellett egy másik ügyvéd is érintett lehetett a Lánchíd felújítása körüli üzelmekben.

A Mandiner információi szerint Vig Mór mellett egy Hegedűs Dániel nevű másik ügyvéd is hatalmas készpénzösszegeket vett föl az A-Híd Zrt. által a Sunstrike Hungary Kft. számlájára utalt pénzekből.

A Hegedűs által fölvett 500 millió forinttal így már közel 1,5 milliárdra rúg az az összeg, amihez hozzá jutottak az ügyben érintettek.

Azt azonban továbbra sem tudni, miért kellhetett a Lánchíd felújításán dolgozó A- Híd Zrt-nek ekkora összeget készpénzre váltania.

2023 novemberében több, mint harminc helyszínre is nagy erőkkel szálltak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emberei, és elfogták az Amnesty International Magyarország vezetőjének, Vig Dávidnak a testvérét, Vig Mórt, aki a gyanú szerint egy többszáz millió forintos számlagyárat működtetett. Mint a Mandiner most megtudta, a rajtaütésekről készült videón látható egy másik helyszínen azt a Hegedűs Dávid ügyvédet fogta el a hatóság, aki szintén érintett lehetett a bűncselekményekben. 

Másfél hónappal később, 2024 január 11-én a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt-nél is kutathattak a NAV nyomozói Vig Mórék elfogásakor. Ennek az értesülésnek a jelentősége akkor nőtt meg igazán, amikor nem sokkal később az ATV pedig már azt derítette ki , hogy az A-Híd Zrt. két év alatt közel másfél milliárd forintot utalt Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, amelyből a férfi mintegy 900 millió forintot továbbított a saját magán- illetve ügyvédi letéti száláira, és készpénzben fölvette. 

Ezek az utalások A-Híd Zrt. számlájáról 2020. novembere és 2022. júliusa között történtek, és az ATV információi szerint Vig Mór általában már rögtön az utalások napján készpénzre váltotta a beérkező összegeket. Lapunk Hegedűs Dániel köreiből úgy értesült, az ő közreműködésére azután került sor, hogy a korábban több bűncselekményben is érintett Vig Mórt eltiltották ügyvédi praxisa gyakorlásától. 

Ekkor vonták be Hegedűst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft-hez érkező összegeket, és további mintegy 500 millió forintot fölvett készpénzben. Minderre 2022 március vége, és 2022 július közepe között került sor. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató