2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 385.91
USD : 355.12
Időjárás ikon21°15°

Macron szerint biztos, hogy Putyin valamivel készül a párizsi olimpiára

Egy sajtótájékoztatón megkérdezték Emmanuel Macront, hogy szerinte Putyin célba fogja-e venni a párizsi olimpiát, mire a francia elnök igenlő választ adott.

Efelől kétségem sincs

– jelentette ki, majd utalt arra is, hogy ezt az általuk megszerzett információik is alátámasztják.

Az Euractiv megkereste a párizsi orosz nagykövetséget a megjegyzésekkel kapcsolatban, de nem kaptak választ. A 2024-es nyári olimpia különleges geopolitikai helyzetben kerül megrendezésre, hiszen Európa keleti vidékén háború dúl. Macron egyik tanácsadója az Euractivnak azt nyilatkozta: „nem tudja megerősíteni”, hogy az elnök konkrét hírszerzési információkra utalt-e a megjegyzésével.

De hozzátette:

Van egy érezhető megkeményedés az oroszok részéről, amit már hónapok óta tapasztalunk.

Emmanuel Macron az elmúlt időkben határozottabb álláspontot vett fel Oroszországgal szemben, egyebek közt kijelentette: Moszkvát le kell győzni, és még az európai katonák Ukrajnába küldését sem zárta ki. A francia kormány harcot hirdetett az orosz dezinformáció ellen is. Stéphane Séjourné francia külügyminiszter a héten felvetette azt az ötletet, hogy uniós szankciókat kellene kivetni azokra, akik orosz dezinformációt terjesztenek.

Sokáig kérdés volt, hogy vajon az orosz sportolók elindulhatnak-e az olimpián. Az ukránok teljes kizárást követeltek, de végül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte az oroszok részvételét: „semlegesként” indulhatnak, nem viselhetik a nemzeti színeiket, és győzelem esetén nem hangozhat el a himnuszuk.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató