2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

A finn elnök az ukrajnai harcok folytatására szólított fel

Alexander Stubb finn elnök a CNN amerikai televíziós csatornának adott interjújában kijelentette, hogy szerinte az ukrajnai harcok folytatása az egyetlen módja annak, hogy a jelenlegi konfliktusban béke legyen.

“A békét csak a harctéren keresztül érhetjük el”

– mondta.

Stubb szerint a konfliktus lezárását célzó béketárgyalások jelenleg nem kezdődhetnek meg.

A finn elnök emellett elismerte, hogy az ukrán társadalomban fáradtság van a Kijev számára elhúzódó konfliktus miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször beszélt arról, hogy Moszkva kész és nyitott a problémák tárgyalásos úton történő megoldására, “ez a preferált út”. Dmitrij Peszkov hozzátette, hogy az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalásokra vonatkozó felhívások az utóbbi időben a kijevi rezsim részéről kemény elutasításba ütköznek.

Oroszország 2022. február 24-én különleges hadműveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök annak céljaként azt fogalmazta meg, hogy “meg kell védeni azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott és népirtásnak vetett alá”.

Megjegyezte, hogy a különleges művelet kényszerintézkedés volt, Oroszországnak “nem maradt esélye másként cselekedni, a kialakult biztonsági kockázatok olyan mértékűek voltak, hogy más eszközökkel nem lehetett reagálni”. Szerinte Oroszország 30 éve próbál megegyezni a NATO-val az európai biztonsági elvekről, de válaszul vagy cinikus csalással és hazugsággal, vagy nyomásgyakorlási és zsarolási kísérletekkel szembesült, miközben a szövetség Moszkva tiltakozása ellenére folyamatosan bővül és közeledik Oroszország határaihoz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató