2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

A Politico szerint Orbán Viktor el akarja foglalni Brüsszelt

Hosszú elemzést tett közzé a Politico, amelyben Orbán Viktor uniós politikáját vették vizsgálat alá. A Magyarországgal szemben finoman szólva is kritikus lap ebben arra a megállapításra jutott, hogy a magyar kormány nem elhagyni, hanem elfoglalni szeretné Brüsszelt, erre pedig meg is van minden esélye.

A liberális portál szerint ugyanis emelkedőben van a magyar kormánypártokkal szimpatizáló pártcsaládok támogatása, ráadásul az EP-választásokat követően éppen Magyarország lesz az ET soros elnöke.

Magyarország a következő hónapokra a politikai változás döntő ablakaként tekint. A júniusi EU-választáson a tömb polgárai választják ki az Európai Parlament 720 képviselőjét, és szélesebb körben módosítják az EU vezető szerepeit a blokkon belül– írja elemzésében a Politico.

A lap nem különösebben bizakodó a liberális politikai elittel kapcsolatban, ugyanis arról ír a választás kapcsán, hogy minden jel egy jobbra való elmozdulás felé mutat. Ennek megfelelően a napokban megjelent Európai Külkapcsolatok Tanácsának legutóbbi közvélemény-kutatása jobboldali fellendülést jósol a júniusi választásokon, a populista és nacionalista pártok térnyerésével, a balra tolódott “centrista” és baloldali erők pedig mandátumvesztésével számolhatnak.

Régóta nem láttam ilyen jó lehetőséget arra, hogy nemzeti, konzervatív, szuverenista és keresztény alapú erők dominánssá váljanak az Európai Unióban

– mondta a magyar kormányfő márciusban.

A változás júniustól kezdődhet. Ez a reményem, és ezen dolgozom. Megpróbálok szerepet játszani a jobboldal egységesítésében, és elsöpörni a szocialista, baloldali, progresszív, liberális, veszélyes fickókat – húzta alá a kormányfő ugyanebben a beszédében, ezzel egyidőben pedig elkezdődött a szövetségesek felkutatása is.

Az egyik jelölt, az ECR egyes tagjai ugyan vonakodnak a magyar kormánypárttal való együttműködés hallatán, azonban ezek marginális szereplők: a nagyobb játékosok, mint például a lengyel Jog és Igazságosság párt nyitottak a Fidesz érkezésére. A közvélemény-kutatások előrejelzése szerint ugyanis a Fidesz csatlakozása esetén az ECR a júniusi választások után a harmadik legnagyobb képviselőcsoport lehet az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor egyébként azt mondta, hogy Meloni is részt venne a szuverenista együttműködésben, ezt pedig az is alátámasztja, hogy az elmúlt hónapokban a két vezető látványosan azonos vonalon mozgott a brüsszeli játszmákban. Szintén árulkodó jel, hogy az egyre szorosabb kapcsolatok jegyében a magyar miniszterelnök egy nappal az EU-vezetők újabb találkozója előtt repült Brüsszelbe, hogy átadja az ECR európai parlamenti társelnökének, Ryszard Legutkó lengyel akadémikusnak „az európai értékek és szabadság védelméért” járó kitüntetést.

A lap konklúzióként arra jut az elmúlt hónapok mozgásai alapján, hogy a magyar kormány nem elhagyni akarja Brüsszelt, hanem elfoglalni.

Felidézik,

a magyar kormány álláspontja szerint az EU-t át kell alakítani, több hatalmat kell adni a nemzeti kormányoknak, és kevesebbet a brüsszeli intézményeknek.

A szuverenitás a fő gondolat – mondta Orbán Balázs.

Szükségünk van valakire, aki az egyes nemzeti tagállamok együttműködésének eszméjét képviseli – nem pedig egy szövetségi felépítményt. Valójában ez volt az EU gondolatának központi eleme a kezdetekkor – vélekedett a miniszterelnök politikai igazgatója.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató