2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Kocsis Máté a baloldalnak: Ez egészen penetráns volt

A kegyelmi ügyről és az ukrajnai háborúról is volt szó hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint már látszik, hogy a nagy nyugat-európai országok az európai parlamenti választás kampányában a katonai döntéseket is politikai logikával hozzák meg, és a kampány meghatározó témája lesz a háború.

Az európai vezetők ugyanolyan háborúpárti nyilatkozatokat tesznek, mint korábban, de a szavakat most tettek is követik, döntések is születnek az intenzív katonai bevonódásról – hívta fel a figyelmet.

Kocsis Máté kijelentette: az európai politikában azért kell változást elérni, hogy megváltozzon Európa háborúhoz való viszonya. A Nyugat nem győzheti le Oroszországot és Oroszország sem a Nyugatot, így egy ilyen konfliktusnak mindenki a vesztese lesz.

Június 9-én megálljt kell parancsolnunk az európai vezetőknek – jelentette ki, hozzátéve, bízik abban, hogy Európában egyre több ember gondolja úgy, hogy a háború nem európai érdek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a német, a francia és a lengyel külügyminiszter közös cikkben szólította fel az Európai Uniót a közös fegyverkezésre. A védelmi képességek erősítése nem lenne probléma – mondta, az viszont már az, ha egyre markánsabban szerepel napirenden európai katonák küldése a hadszíntérre.

Nagy országok, nemzetközi szervezetek vezetői beszélnek katonák küldéséről, Moszkva pedig válaszul azt üzente Európának, „haditechnikai szempontból készen áll a nukleáris háborúra”.

A következő hetek kulcsfontosságúak lesznek, minden követ meg kell mozgatni annak érdekében, hogy Európa és a mi térségünk ne legyen újra háborúk színtere – hangoztatta az államtitkár.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató