2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Orbán Viktor a parlamentben: A kormány dolga egyszer és mindenkorra kizárni, hogy pedofilok kegyelmet kapjanak

Kezdetét vette az azonnali kérdések órája az Országgyűlésben. A miniszterelnöknek címzett kérdéseket és válaszokat élőben közvetítjük.

Arató Gergely a DK-tól azt kérdezte, miért nem indokolták még mindig meg, hogy K. Endre kegyelmet kapott?

„Mikor lesznek végre biztonságban a gyermekeink önöktől, a fideszes pedofiloktól?” – fogalmazott Arató.

A kormány kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele és ezután sem fog beleszólni. Kétségtelen, hogy Novák Katalin köztársasági elnök rosszul döntött – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: 

kormány többszörösére növelte a letartóztatott és börtönben lévő pedofilok számát

– mondta Orbán Viktor.

A kormánynak két teendője volt Novák Katalin lemondása után, új köztársasági elnököt kellett javasolnia a parlamentnek, olyat, aki elődjéhez hasonló hibát nem vét.

A második teendője pedig a kormányak az, hogy kezdeményezést tegyen az Országgyűlésben és egyszer és mindenkorra kizárja, hogy pedofil bűncselekményt elkövetők bárkitől, bármikor, bármilyen formában enyhítést vagy kegyelmet kapjanak. 

Arató Gergely viszonválaszában azt mondta, a miniszterelnököt válaszában a kommunikációs haszon és nem a tisztesség vezette. Ezért a kijelentéséért a parlament alelnökétől, az ülést vezető Latorcai Jánostól figyelmeztetésben részesült.

Arató azt is állította, hogy a kormány tárgyalt a Budaházy-ügyben adott kegyelem kapcsán.

A DK-s képviselőt beszéde végén újra figyelmeztték, amiért azt mondta, „olyan köztársasági elnököt sikerült választani, aki le sem tette az esküt, de már hazugságba került a saját nyilasbarát, antiszemita rokonai kapcsán”.

Latorcai János figyelmeztetésében azt mondta Aratónak, olyat állít, amit nem tud bizonyítani ezért

„Szégyellje magát és kérjen bocsánatot a köztársasági elnöktől!”.

Orbán Viktor válaszában elmondta, a köztársasági elnök nem szorul az ő védelmére, ezért egyszerűen csak visszautasítja Arató róla tett állításait.

Leszögezte: a kormány nem tárgyal kegyelmi ügyekről, de olyan ügyekről igen, ahol azt látja, hogy sokáig elhúzódó bírósági tárgyalás van.

A kormányfő hozzátette: 

„2010-ben, amikor átvettem a kormányzást önöktől, akkor 81 pedofil bűnöző volt börtönben, most pedig 663-an vannak, a tények magukért beszélnek” .
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató