2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Az amerikai szenátus vezetője: a finanszírozás hiánya miatt Ukrajna elveszíti a háborút

Ukrajna az amerikai finanszírozás hiánya miatt kudarcot vall a harctéren – jelentette ki hétfőn Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségű vezetője. Követelte, hogy a képviselőház republikánusai minél hamarabb fogadják el a 61 milliárd dolláros finanszírozási törvényt.

A New York-i demokrata Schumer a közelgő amerikai törvényhozási programról szóló beszédében hozta szóba Ukrajnát. A demokrata többségű szenátus február közepén fogadta el a finanszírozási javaslatot, de a republikánus többségű képviselőház még nem szavazott róla.

“Az ukrajnai helyzet kétségbeejtő” – mondta Schumer, azt állítva, hogy a finanszírozási törvényjavaslat 55 napja “porosodik”, miközben “ukrajnai barátaink támogatás nélkül harcolnak és halnak meg a csatatéren. Minden egyes nappal egyre több katona, lőszer és remény fogy el Ukrajnában” – tette hozzá.
 
“Legyünk őszinték: a legnagyobb ok, amiért Ukrajna elveszíti a háborút, az az, hogy a kongresszusban a kemény jobboldal megbénította az USA-t a cselekvéstől. Ez az, ez az oka” – mondta Schumer.
A törvényjavaslat elfogadásával Mike Johnson képviselőházi elnök “helyesen cselekedne Ukrajna, Amerika és a demokrácia érdekében” – érvelt a New York-i demokrata. Ellenkező esetben – állította – a republikánusok “nagy győzelmet” adnának Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Schumer nagyjából ugyanezzel érvelt, amikor február végén Ukrajnába látogatott, azt állítva, hogy ha Kijev megkapja a pénzt, “megnyeri a háborút és legyőzi Oroszországot”.

A demokraták arra törekedtek, hogy a republikánusokat “mérsékeltekre” és “MAGA-republikánusokra” – utalva Donald Trump volt amerikai elnök “Make America Great Again” (Tegyük újra naggyá Amerikát) kampányszlogenjére – osszák fel, hogy a kongresszus mindkét kamarájában támogatást szerezzenek törvényhozási programjukhoz. A taktika kifizetődött a szenátusban, ahol 22 republikánus szavazott Ukrajna finanszírozása mellett, több mint ellensúlyozva a három ellenző demokratát.

A 435 tagú képviselőházban a republikánusok jelenleg minimális többséggel rendelkeznek: 218 képviselői helyük van a demokraták 213 képviselői helyével szemben. Johnson október végén lett házelnök, miután elégedetlen republikánus törvényhozók egy csoportja megszavazta elődje, Kevin McCarthy leváltását, amiért az titkos alkut kötött a demokratákkal az Ukrajna-finanszírozás elfogadása érdekében.

Az Egyesült Államok az ellenségeskedések kezdete óta 113 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott Ukrajnának különböző formában. Eközben Oroszország többször is elítélte a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnának, mondván, hogy ezek csak meghosszabbítják a konfliktust, miközben a Nyugatot az ellenségeskedések közvetlen résztvevőjévé teszik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató