2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Már 440 gyermekotthonban indult vizsgálat

A bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekmények után a kormány úgy döntött tovább szigorítja a gyermekvédelmet és az intézményvezetőknek például pszichológiai vizsgálaton kell résztvenniük. Nem is húzta a szigorításokkal az időt a kormány, elrendelték a gyermekotthonok átvizsgálását, Rétvári Bence a Belügyminisztérium államtitkára pedig elárulta, hogy már 440 helyen indult meg a vizsgálat. 

Az állami gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele március 1-től egy kötelező pszichológiai vizsgálat és a kormány hamarosan törvényt nyújt be arról, hogy a nem állami gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezéséhez is kötelező legyen ez -mondta Rétvári Bence. Az államtitkár kitért arra is, hogy emellett soron kívüli hatósági ellenőrzések vannak, illetve lesznek minden gyermekotthonban „a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva”. A vizsgálatok összesen 530 bentlakásos intézményt érintenek, 416 államit, 6 civil szervezet által működtetettet és 108 egyházi fenntartásút. Ebből az 530-ból 440-ben már elkezdődött a vizsgálat. Az államtitkár válasza szerint „a végrehajtó kormányhivatal az eljárása során tudomására jutott bűncselekmény gyanúja esetén köteles feljelentést tenni”

Rétvári a válaszban megemlítette azt is, hogy a kormány idén 1463 milliárdot költ „szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatásokra”, míg 2010-ben ez az összeg még csak 325 milliárd volt.

 

(Pestisrácok.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató