2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Kormányinfó - A háborús láz átterjedt a NATO-ra és a NATO-parancsnokokra!

Közel két hónap kihagyás után újra Kormányinfót rendeznek. Gulyás Gergely és Vitályos Eszter mellett az eseményen jelen lesz Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is.

Vitályos Eszter váltja Szentkirályi Alexandrát, aki a Fidesz-KDNP színeiben indul Budapest főpolgármesteri címéért, Gulyás Gergely pedig egy gerincműtét után tér vissza a mikrofon mögé.

Gulyás Gergely szerint a kormányülésen a nemzetközi politikai és katonai helyzetet elemezték. A következő bő félév világpolitikai eseményei szerinte irányadóak lesznek abban, hogy a világ a háború vagy a béke irányába indul el.

Szerinte most már az EU egyes tagállamai katonákat küldenének Ukrajnába, ami a háború eszkalációjával járna együtt. Ezen kívül a NATO is elindult ebbe az irányba, a szövetség korábban határozottan elutasította, hogy katonákat küldjön Ukrajnába, mostanra azonban vannak már más hangok is.

Gulyás szerint a háborús időszak más gazdaságpolitikát igényel, mint a békeidőszak, és most erről fognak bejelentést tenni.

Mivel szerinte az, hogy háború vagy béke lesz, a november 5-i amerikai elnökválasztáson fog eldőlni, így a jövő évi költségvetést csak november 5. után nyújtják be.

– jelentette be Gulyás Gergely.

Gulyás arról is beszélt, hogy a biztonsági kihívásokra reagálva kinevezték a nemzetbiztonsági főtanácsadót, aki nem miniszter, hanem összehangolja a hadsereg, a kormány és más szervezetek munkáját, a feladatot ellátó Bíró Marcell már részt is vett az előző kormányülésen. Gulyás hozzátette, hogy Magyarország a NATO-n belül is azt az álláspontot fogja képviselni továbbra is, hogy ki akar maradni a háborúból, és ha a szövetségben ezzel ellenkező döntés születik, akkor mindent meg fognak tenni, hogy ebből ki tudjanak maradni.

A kormány célja, hogy Magyarországot a lehető legkisebb veszély fenyegesse.

Majd leszögezte, hogy Európai Parlament rossz döntést hozott a migrációs kérdésben.

A kormány csatlakozik Donald Tuskhoz: migránsok eloszlását semmilyen formában nem támogatják.

„Nyugat-Európa társadalmi fejlődésének a hibát, nem Közép-Európának kell elszenvednie.” A kormány elutasítja a kötelező migránsok elosztását. A kormány szerint a magyar társadalmat meg kell védeni a migráció káros hatásaitól.

Varga Mihály a kormányinfón elmondta, hogy a magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága, ami azt jelenti, hogy rengeteget importálunk és exportálunk, keveset termelünk magunknak. Ez azzal jár együtt, hogy nagyon függünk az exporttól, illetve a magyar termékeket és szolgáltatásokat megvásároló gazdaságoktól. Varga szerint most azért áll rosszul a magyar gazdaság, mert az exportpartnereink is gyengélkednek.

Varga megismételte: azzal számolnak, hogy idén a magyar gazdaság már növekedni fog, most 2,5 százalékra becsülik annak mértékét. Szerinte azt a reálbérnövekedés és az ebből következő fogyasztásnövekedés segíti. Jövő évre 4,1 százalékos növekedést prognosztizált.

Az idei költségvetés 4,5 százalékos költségvetési hiányt jósol, szerinte a rezsivédelem és a megemelkedett kamatkiadások miatt nagyon magasak a kiadásaik.

A rossz költségvetési helyzet miatt 675 milliárd forintnyi beruházást halasztanak el a következő időszakra.

Ezzel együtt szerinte Magyarországon most is nagyon sok beruházás valósul meg, mintegy 2000 milliárd forint értékben.

Varga Mihály elmondta, a háborús helyzetre tekintettel érdemes megvárni a gazdasági kormányzás reformját, amiről az EU döntött, új szabályok lépnek életbe a költségvetési gazdálkodás megítélését tekintve, ez azt jelenti, hogy még nem ismerik azokat a szabályokat, amelyek például a védelmi kiadások elszámolását érintik, Magyarországon ez GDP-arányosan 2 százalék fölött van.

Összefoglalva elmondta, stabilabb és fenntarthatóbb helyzetbe hozzák a költségvetési hiány alakulását. Továbbra prioritást élveznek a családtámogatások, nyugdíjkifizetések, otthonteremtési támogatások és a védelmi kiadások.

Az agrárminiszter szerint soha ekkora zöld ideológiai nyomás nem érte még az európai agráriumot, mint az elmúlt időszakban, a green dealt pedig szakmai alapot nélkülöző diktátumnak nevezte, amellyel az európai gazdák elvesztették a versenyképességüket és a jövőképüket is.

Az orosz-ukrán háborúval is komoly kihívások jöttek be, az ukrán termékek hatalmas mennyiségben jelentek meg az EU-s piacon a vámmentesség miatt, ez a helyzet pedig más globális tényezőkkel együtt európaszerte érdemben járult hozzá az alacsony termelői árszintekhez szerinte, és súlyos túlkínálat jellemzi a piacot.

Emellett minden korábbinál több teher hárul a termelőkre, amiből szerinte egyértelmű, hogy Brüsszel elárulta a magyar gazdálkodókat, és az ukrán oligarchákat támogatja. A magyar kormány ugyanakkor Nagy szerint mindig a nehéz körülményekben lévő gazdák érdekében cselekszik, akik a nehéz években is folyamatosan biztosították az ország élelmiszerellátását.

Itt felértékelődik a kormányzati szerep az ágazatban, ezért ötpontos csomagot jelentettek be:

- Az ukrán import okozta piaci helyzet miatt az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása mellett azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, bejelentési kötelezettséget írnak elő, érkezzen bármely országból.

- A Magyar Államkincstár a tavalyi terület és állat alapú támogatások kifizetését május 30-ig teljesíti.

- Agrár Széchenyi kártyához legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít a kormány.

- Egymilliárd forint éves többlettámogatást adnak a gázolaj visszaigénylésre.

- Beruházás ösztönzés: összesen 400 milliárd forint érkezhet a gazdákhoz.

Vitályos Eszter a miniszteri beszámolók után újra ismertette a már korábban bejelentett otthonfelújítási program részleteit.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, egyértelmű elvárás a beruházásokkal kapcsolatban, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érjenek el, ez már a nyílászárók cseréjével és a külső szigeteléssel elérhető.

Hamarosan megjelenik a pályázati felhívás.

Poloska Péter a Kormányinfó előtt azt írta a Facebook-oldalán, hogy az első negyedévben elértük az egész évre tervezett költségvetési hiánycélt, a csőd felé robog az ország.

Varga Mihály az Index kérdésére ezt izgalmas felvetésnek nevezte, de közölte: nem kell mindent elhinni, amit a közösségi médiában olvasnak. A hiányról adott ki tájékoztatást a kormány, azt is elmondták, hogy az év első negyedében vannak olyan kiadások, amelyek jelentősen növelik a hiány nagyságát, ilyenek például a kamatkiadások és a reptérvásárláshoz szükséges forrás.

Korábban Orbán Viktor beszélt a három gyermekes édesanyák szja-mentességének lehetőségéről, Varga Mihály ezzel kapcsolatban szintén az Index kérdésére elmondta: az ősszel nyújtják be a 2025-ös költségvetést, ezzel párhuzamosan szoktak adótörvények módosításáról dönteni, ősszel vissza lehet térni a kérdésre.

Varga Mihály elárulta,

márciusban találkoztak Matolcsy György jegybankelnökkel, áttekintették azokat a kérdéseket, amelyek a jegybank gazdálkodásához kapcsolódnak.

Az Európai Központi Bank jóváhagyta azt a módosítási csomagot, amit a jegybanktörvény módosítására készített elő a kormány. A következő találkozón is áttekinthetik ezt a kérdést. A kormány egyébként 391-es forint/euró árfolyammal számolt az idei költségvetésben.

Varga Mihály újságírói kérdésre leszögezte, az adózási kérdések nemzeti hatáskörbe tartoznak, Brüsszel felvetéseit Magyarország megvizsgálja, ugyanakkor nem tartja kötelező érvényűnek.

Szerinte a magyar adórendszer keretei szilárdak, a munkát és jövedelmet terhelő adókat a kormány folyamatosan csökkenti, míg a fogyasztást adóztatják. Ezen nem kíván változtatni a kormány.

Nagy István arra is válaszolt, hogy június 9-én irányváltásra van szükség Brüsszelben. Szerinte az európai emberek érdekeit kell nézni az agráriumban is. Majd másik kérdéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a mezőgazdaságot érintő szabadkereskedelmi kérdések meghosszabbítása most zajlik „nap mint nap” Brüsszelben.

Ugyanakkor ez Magyarország és Szlovákia számára elfogadhatatlan.

A kormány vizsgálja-e a 15 százalék feletti szolgáltatói díjemelés indokoltságát a telefonoknál, az internetnél és a televíziónál?

Varga Mihály elmondta, az, hogy hogyan alakulnak az árak, a pillanatnyi piaci helyzettől is függ, a kormány monitorozza az árak alakulását. Majd Varga Mihály arra is válaszolt, hogy Nagy Márton nyilatkozatai az érvényesek az üzemanyagárak tekintetében.

A csütörtöki megbeszélés függvényében dönthet a kormány egy esetleges intézkedésről.

Korábban a kormány egyezségre jutott a szövetséggel, ennek értelmében az áraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk.

A makrogazdasági kérdésekkel kapcsolatban leszögezte, a helyzet folyamatosan változik. És a háború következtében sok minden megváltozott, eltér attól, amivel két hónappal ezelőtt számoltak. Így a háború felé elmozduló közegre a kormánynak is reagálnia kellett.

„Magyarországnak járnak az uniós támogatások” – szögezte le Varga Mihály. A támogatásokat politikai viták miatt tartja vissza a Bizottság. A550 milliárd forint érkezett Magyarországra a nekünk jogosan járó forrásokból. Az Európai Parlamentnek a vitái ebből a szempontból nem irányítóak.

A pénzügyminiszter válaszolt a vesztegetési botránnyal kapcsolatos kérdésekre is. „Az álláspontom 2022 óta változatlan” – húzta alá többször is a tárcavezető. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a Pénzügyminisztérium volt az első, aki nyilvánosságra hozta, hogy eljárást folytatnak bizonyos kollégákkal szemben – még 2022-ben. Az ügyben felmerült kollégákat a tárca azonnal elbocsájtotta.

Ez régi ügy.

Az álláspontom változatlan: a korrupcióval szemben zérótolerancia van.

Az agrárminiszter kifejtette: a magyar mézpiacnak a fő problémája az Európai Unió kínai mézimportja. Az EU önmagában nem termel elegendő mézet, ezért importra szorul, Kínából ipari úton előállított méz kerül az EU-ba, ami alacsony áron kerül forgalomba, az utóbbi időben 80 százalékkal emelkedett ennek a mértéke.

Nagy István rámutatott, 20-25 ezer tonnát szeretnének az EU piacán értékesíteni a magyar mézből, de nem tudnak, mert a helyét elfoglalja a kínai és az ukrán méz, van egy piackiszorító és árletörő hatás. Olyan alacsony áron kerül forgalomba Európában ma a méz, ami nem fedezi a méhészek önköltségét sem, ebből vagy kényszerértékesítés lesz vagy raktáron tartják a mézet.

Nagy István azt ajánlotta mindenkinek, hogy keressen egy termelőt és vásároljon tőle közvetlenül. 

Varga Mihály leszögezte, az adóbevételek növekedtek. A háztartások fogyasztása 2,3 százalékkal növekedhet idén és a várakozásokhoz képest eddig növekedett az áfabevétel.

Majd egy másik kérdéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy 3200 önkormányzat működik Magyarországon: itt a kormánynak az a feladata, hogy a gazdálkodásuk stabil legyen.

Gulyás Gergely arra is válaszolt: pénzügyileg semmilyen formában nem vesz részt Magyarország abba, hogy Ukrajnába fegyverek érkezzenek. A befizetési kötelezettségnek mindig eleget tesz a kormány, de fegyverszállításra ezek nem fordíthatóak – se az Európai Unió esetén, se a NATO-ban.

Gulyás Gergely a Lánchíd-ügyről elmondta, a Kehi készített egy jelentést ebben az ügyben, ami egyelőre azokat a gyanúkat igazolja, hogy komoly korrupció és visszaélések lengik körül a Lánchíd felújítását.

A Kehi holnap nyilvánosságra hozhatja a jelentést. A miniszter szerint az ügy szálai a Városházára vezetnek.

Gulyás Gergely Poloska Péter politikai színre lépéséről elmondta: késleltetni igyekezett, amikor 2018-ban azt a felkérést kapta a miniszterelnöktől, hogy a Miniszterelnökséget vezesse és a hatásköri megosztás szerint kellett uniós államtitkárt találni, elmondta, hogy a feleségét alkalmasnak tartja a feladatra, őt viszont nem. Nem változott a véleménye.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre úgy reagált, hogy nem volt az ügyességen a hangfelvételek miatt és nincs tudomása arról, hogy más kormánytag ott lett volna.

Gulyás Gergely egy üzenetet kapott Magyar Pétertől, ami fenyegető jellegű volt.

Idén ez volt az egyetlen kommunikációja Magyar Péterrel.

Jair Bolsonaro két napot töltött a magyar nagykövetségen Brazíliában. Gulyás Gergely nem látja okát annak, hogy egy magyar nagykövetségen ne lehetne egy másik ország politikusa. Eljárási cselekményt az ottléte nem akadályozott.

Gulyás Gergely szerint meg kell vizsgálni, hogy jogi úton megtámadható-e a migrációs paktum.

A végrehajtásban a kormány nem működik együtt brüsszellel, ahogy a lengyelek sem.

Akik nem fogadnak be kötelezően migránsokat elméletileg fizetniük kell, erre a felvetésre úgy reagált a tárcavezető, hogy itt is meg kell vizsgálni, hogy Brüsszel átlép-e jogi határvonalat. 

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy lehet-e olyan hangfelvétel, amelyen ő beszél Magyar Péterrel a Völner–Schadl-ügyről, elmondta: emlékezete szerint közéleti témákban a lehető legritkábban beszélt az elmúlt években Magyar Péterrel. A Varga Judit által említett zsarolásról úgy fogalmazott, annyiban volt tudomása erről, hogy Varga Judit ezt több alkalommal említette azzal a kitétellel, hogy vagy van ilyen felvétel, vagy nincs.

Gulyás Gergely Orbán Viktornál nem látta jelét annak, hogy változott az irányába a miniszterelnök bizalma, majd megjegyezte:

Ami történt, ahhoz nincs közöm, de ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató