2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 385.91
USD : 355.12
Időjárás ikon21°15°

Lemondott a dél-koreai miniszterelnök

Vereséget szenvedett a választásokon az ország konzervatív vezetője.

Felajánlották lemondásukat a dél-koreai kormány vezető politikusai, hogy vállalják a felelősséget a szerdai nemzetgyűlésen elszenvedett súlyos vereségért – írta a Guardian. A miniszterelnök, Han Dokszu csütörtökön benyújtotta lemondását, miután nyilvánvalóvá vált a konzervatív Népi Erő Párt (PPP) által elszenvedett vereség mértéke a szerdai választásokon.

Bocsánatot kérek az emberektől pártunk nevében, amely nem kapta meg az emberek támogatását

– mondta Han újságíróknak Szöulban.

Jun Szogjol dél-koreai elnök alázatosan elfogadta a választások eredményét, és az államügyek átdolgozását ígérte a választóknak.

A liberális ellenzéki pártok elsöprő győzelmet arattak, és nagy csapást mértek Junra és konzervatív pártjára, azonban a minősített többséget nem tudták elérni.

„A kormány elgondolkodik az állami ügyeken, hogy lássa, voltak-e hiányosságok az elvárások teljesítésében, és még több erőfeszítést fog fordítani az emberek megélhetésének javítására, valamint az ország jövőjét szolgáló reformfeladatok előrevitelére” – mondta a miniszterelnök a Yonhap szerint a csütörtöki kabinetülésen.

A koreai Demokrata Párt (DP) a 254 közvetlenül megválasztott képviselői helyből 161-et, míg a Népi Erő Pártja  (PPP) 90 helyet szerzett. Az arányos képviseletet is figyelembe véve a DP és szatellitpártja összesen 175, a PPP és a szatellitpártja pedig összesen 108 mandátumot szerzett – közölték a médiajelentések.

Az eredmény azt jelenti, hogy az ellenzéknek nem sikerült megszereznie a kétharmados többséget, amely lehetővé tette volna az elnöki vétó megkerülését és az alkotmánymódosítások elfogadását.

Ennek ellenére az elemzések szerint az elnök, aki hamarosan ötéves ciklusának feléhez ér, „béna kacsa lesz”. Az elemzők szerint a választás tulajdonképpen egy népszavazás volt az elnök személyéről, akinek munkáját az elmúlt években a megélhetési válság és több politikai botrány is nehezítette.

A Nemzeti Választási Bizottság adatai szerint közel 29,7 millió ember, azaz a választásra jogosultak 67 százaléka adta le szavazatát. Ez volt az eddigi legmagasabb részvételi arány a parlamenti választásokon Dél-Koreában, habár a részvételi adatok még így is elmaradtak a legutóbbi elnökválasztástól, amely hatalomba juttatta Junt. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató