2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Fordulat: Fico mégis támogatja Ukrajna EU-s csatlakozását

Részünkről nincs semmiféle spekuláció, teljes mértékben támogatjuk Ukrajna belépését – jelentette ki a szlovák kormányfő.

Szlovákia azt kívánja, hogy Ukrajna minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen. Biztosan nem fog akadályokat gördíteni ez elé, és megosztja csatlakozási tárgyalási tapasztalatait is – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a szlovák és az ukrán kormány közös nagymihályi ülését követően, írta meg a szlovák Parameter. 

„Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásában a részünkről nincs semmiféle spekuláció, teljes mértékben támogatjuk a belépését” 

– tette hozzá Fico.

A szlovák kormányfő arra törekszik, hogy minél hamarabb békés megoldás szülessen az ukrajnai háborúra, amely tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét és szuverenitását, valamint kedvező feltételeket biztosít az ukránoknak. Szolidaritást és segítséget ígér Ukrajnának.

Megállapodtak továbbá Kijev és Kassa vasúti összeköttetéséről Enyickéig (Haniska), ahonnan a kassai repülőtér gondoskodik majd az utasok átszállításáról. Hozzátette, hogy Szlovákia engedélyezi az ukrajnai mezőgazdasági termékek átszállítását az ország területén azokba az országokba, amelyeknek szükségük van rájuk. Smihallal azt is tisztázták, hogy amíg nem találnak megoldást, érvényben marad a 14 ukrán mezőgazdasági termék szlovákiai behozatalára vonatkozó tilalom.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató