2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Hunter Bidenhez kötődő ukrán céget használtak oroszországi terrortámadásokhoz

Az oroszországi és külföldi terrorista tevékenységek finanszírozása miatt több magáncég ellen is büntetőeljárás indult – jelentette be kedden az ország nyomozóbizottsága. A gyanúsítottak listáján szerepel a Burisma Holdings ukrán ipari konglomerátum, amely kapcsolatban áll a Biden család körül évek óta húzódó korrupciós botránnyal.

A büntetőeljárás az orosz parlamenti képviselők és közéleti személyiségek egy csoportja által a múlt hónapban Moszkva mellett elkövetett, halálos kimenetelű Crocus City Hall elleni támadást követően tett feljelentés nyomán indult. Az eredeti feljelentés szerint az Egyesült Államok és szövetségesei támadások sorozatát szervezték orosz földön.

A nyomozók eddig “megállapították, hogy az elmúlt években az Ukrajnában működő kereskedelmi szervezeteken, köztük a Burisma Holdings olaj- és gázipari konglomerátumon keresztül áramló pénzeszközöket Oroszországban elkövetett terrortámadások végrehajtására használták fel” – mondta Szvetlana Petrenko bizottsági szóvivő.

A terrorista tevékenységek az országon túlra is kiterjedtek, céljuk “prominens politikai és közéleti személyiségek likvidálása, valamint gazdasági károk okozása”

– tette hozzá.

A bizottság szakemberei más hírszerző szolgálatokkal és a pénzügyi hírszerzéssel együttműködve dolgoznak – jegyezte meg Petrenko. A vizsgálat jelenleg “a bevételi források és a pénzeszközök további mozgásának ellenőrzése körül forog, több millió dollár értékben”, valamint “konkrét személyek lehetséges érintettségének vizsgálata a kormánytisztviselők, a nyugati országok civil és kereskedelmi szervezeteivel rendelkező személyek közül” – közölte a szóvivő.

Burisma nemzetközileg valószínűleg leginkább a jelenlegi amerikai elnök családjához fűződő ellentmondásos kapcsolatai miatt ismert. Az ukrán energetikai cég 2014 tavaszán, az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccsot követően Hunter Bident és üzleti partnerét, Devon Archert vette fel igazgatótanácsába, évi 1 millió dolláros fizetést ajánlva. Biden apja, Joe Biden akkoriban Barack Obama alelnöke volt, és ő felügyelte Washington Ukrajna-politikáját. Egyszer nyilvánosan dicsekedett azzal, hogy kirúgatott egy korrupciós ügyészt – ami történetesen éppen azután történt, hogy az ügyész elkezdett nyomozni Burisma ügyében.

Mikola Zlocsevszkij cége a volt ukrán parlamenti képviselő, Andrij Derkacs szerint védelmi kifizetéseket is ajánlott a kijevi kormánynak. Zlocsevszkij mintegy “800 millió hrivnyát [több mint 21 millió dollárt] fizetett ki terrorizmus finanszírozására” “különböző joghatóságokban” – állította Derkacs januárban.

“Az ukrán biztonsági szolgálatok vezetői nem titkolják, hogy terrorcselekményeket és politikai gyilkosságokat hajtanak végre a költségvetésen kívüli pénzért”

– mondta akkor.

“Még egyszer: Biden partnerei az ukrajnai korrupciós üzletben terrorcselekményeket finanszíroznak, és így kerülik el a felelősséget az ukrajnai korrupcióért”.”

Derkacs azt állította, hogy Ukrajnában bevett gyakorlat volt, hogy a nagyvállalatok tulajdonosai “adakoztak” a háborús erőfeszítésekre, cserébe a büntetőjogi mentességért cserébe. Rámutatott egy Zlocsevszkij elleni büntetőeljárásra, amely egy 6 millió dolláros készpénzes kenőpénzzel kapcsolatos, és amely azzal végződött, hogy a Burisma tulajdonosa 1800 dolláros bírságot fizetett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató