2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Tarr Zoltán: Nem „magyarpétereztem” össze az egyházat, annak védelmében szólaltam fel több százezer ember előtt

A református lelkész tisztában volt azzal, hogy a beszédének következményei lehetnek.

„Az egyház érdekében és védelmében, az egyházért aggódva szólaltam fel több százezer ember előtt” – nyilatkozta Tarr Zoltán református lelkész a Népszavának, megjegyezve, hogy nem hirtelen felindulásból mondott beszédet a szombati, Magyar Péter szervezte tüntetésen. Felszólalásában élesen bírálta a református egyház működését és a kegyelmi botrányban érintett Balog Zoltánt, akit arra kért, hogy „vonja le a megfelelő konzekvenciát, ami nem lehet más, mint az, hogy lemond a püspöki tisztéről”.

Tarr szerint a felszólalásának erős köze lehetett ahhoz, hogy hétfőn azonnali hatállyal elbocsátották munkahelyéről, egy állami technológiai cégtől.

Erre reagálva Menczer Tamás korábbi külügyi államtitkár, a Fidesz frissen kinevezett kommunikációs igazgatója csak annyit kérdezett:

„Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!”

„Azt gondolom, hogy nem lehet mindig elhalkulni, félni és megülni a zöld bokrok között, megfelelni az elvárásoknak” – felelte a református lelkész arra a felvetésre, hogy annak ellenére is beszédet mondott a tüntetésen, hogy tisztában volt vele, a kiállásának lehetnek következményei. „Ebben az országban élek, én is számoltam ezzel” – tette hozzá.

Tarr Zoltán arról is beszélt, hogy korábban személyes találkozót is kért Balog Zoltántól, ám levelei érdemi válasz nélkül maradtak. Beszédét követően „nagyon pozitív és megerősítő visszajelzéseket” kapott sokaktól, hálásak voltak neki, hogy bocsánatot kért a bicskei áldozatoktól. Azonban a „huszonnégyek” körében – akik korábban kiadták a Balog távozását sürgető nyilatkozatot – megoszlottak a vélemények, ott ugyanis arról folyik a vita, hogy a megszólalása mennyire pozicionálja a témát egy politikai térben.

Változatlanul azt állítom, hogy nem »magyarpétereztem« össze az egyházat.

Máskülönben Magyar Péter is úgy gondolja: az, ami a reformátusoknál történt, nagymértékben kirobbantója, megindítója volt annak, hogy rengeteg ember az egyháztól függetlenül, más területeken is kimondja, most már aztán elég, elegünk van a képmutatásból, a félrevezetésből – jegyezte meg Tarr.

Az elbocsátás miatt Tarr munkaügyi pert fontogat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató