2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

A New York Times-nak arról panaszkodnak az ukrán katonai vezetők, hogy a kárpátaljaiak nem akarnak önként meghalni a háborúban

Ha minden ember elmegy, ki fogja megvédeni Ukrajnát? – tette fel a kérdést az ukrán hadnagy.

„Ukrajna nyugati részén a behívottak futnak és úsznak, hogy megússzák a háborút” – már a címe is beszédes annak a New York Times riportnak, amelyik tulajdonképpen azt fájlalja, hogy a kárpátaljaiak kimenekülnek az országból, ahelyett, hogy elmennének meghalni a háborúba.

Részletesen kivesézik a menekülőkre váró körülményeket, „a háborgó víz alattomos lehet, a partok meredekek és sárosak, a folyómedret pedig csipkézett, rejtett sziklák borítják”.

Beszámolnak arról, hogy Vlagyiszlav Tonkosztan hadnagy nemrégiben feltartóztatott egy férfit a parton, aki éppen át akart kelni a folyón abban a reményben, hogy újra találkozhat feleségével és gyermekeivel, akiket két éve nem látott, mióta egy másik európai országba menekültek.

De arról is szót ejtettek, hogy „az, hogy több ezer ukrán férfi inkább az úszást választotta, minthogy katonaként szembenézzen a keleti front veszélyeivel, kiemeli a Volodimir Zelenszkij elnök előtt álló kihívást, amikor az Oroszországgal vívott több mint kétéves, véres lövészárokharc után új csapatokat próbál mozgósítani”.

Tonkosztan hadnagy megjegyzi a riport szerint, hogy „nem ítélhetjük el ezeket az embereket, de ha minden ember elmegy, ki fogja megvédeni Ukrajnát?”

Beszámolnak arról is, hogy sok ukrán, aki a háború első napjaiban önkéntesnek jelentkezett, azóta folyamatosan harcol, és évente csak egyszer kap két hét szabadságot. A katonákat az ellenségeskedések végéig besorozzák, és nincs meghatározott időpont, amikor felmentik őket a szolgálati kötelezettség alól.

Kárpátalján pedig a csempészcigarettákat felváltotta a behívott emberek kicsempészése.

A határhoz közeli autópályákon ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol a gépkocsikat ellenőrzik az országot elhagyni szándékozó férfiak után kutatva. Egy hadnagy szerint a határ mentén az őrök további infravörös kamerákat és lépések alapján működő érzékelőket helyeztek el. Ez a hadnagy megjegyezte, hogy mindenki fél a haláltól, de mi megpróbáljuk rávenni őket, hogy más szemszögből tekintsenek rá”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató