2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt

Az ukrán termőföld jelentős része amerikai, nyugat-európai befektetési csoportok és ukrán oligarchák kezében van.

Nagy István írása a Magyar Nemzetben:

„Bár a tavaszi mezőgazdasági munkálatok már javában tartanak, a munkagépek mégsem csak a földeken, hanem a nyugat-európai nagyvárosok belvárosaiban vagy éppen az ukrán határon sorakoztak az elmúlt hónapokban. Brüsszel elhibázott politikája az agráriumban is válságot teremtett. Az európai gazdák magukra maradtak a háborúpárti és az idegen érdekeket kiszolgáló, zöldnek álcázott energiapolitika miatt. Soha ilyen mértékű zöldideológiai befolyásolás és nyomás nem érte még az európai agráriumot, mint az elmúlt időszakban, amit az ágazat szereplői sem tűrhettek szótlanul.

A Green Deal csak a nevében jelentett megállapodást, a gyakorlatban ugyanis diktátumként nehezedik a gazdálkodók vállára. Brüsszel minden szakmai alapot nélkülöző, semmilyen hatástanulmánnyal nem alátámasztott előírásai ­miatt az európai termelők elvesztették versenyképességüket, jövőképüket, és egy mozdulattal került veszélybe a biztonságos élelmiszer-ellátás. A termelők hiába próbáltak minden előírásnak megfelelni, a brüsszeli döntéshozók magukra hagyták a gazdákat, és ha ez nem lenne elég, védtelenné tették a piacaikat is.

Az orosz–ukrán háború kitörését követően a közép- és kelet-európai régió agráriuma jelentős kihívásokkal szembesült. 2022 nyarán az Európai Unió úgy döntött, hogy Ukrajna vámmentesen és korlátozás nélkül exportálhat a területére mezőgazdasági termékeket. Brüsszel megnyitotta az uniós határokat. Emiatt az ukrán termékek a hagyományos ­piacaik helyett hatalmas mennyiségben jelentek meg a szomszédos EU-s tagállamok és az unió egyéb piacain, erősen korlátozva ezen országok mezőgazdaságának értékesítési lehetőségeit. Ez a helyzet – más globális tényezőkkel együtt – Európa-szerte érdemben járult hozzá az alacsony termelői árszintekhez, mivel az ukrán mezőgazdasági termékeket nem kötik a szigorú uniós előírások. (...)

Az ukrán termőföld jelentős része amerikai, nyugat-európai befektetési csoportok és ukrán oligarchák kezében van, amelyek és akik profitot szeretnének realizálni. Ebből is ­egyértelműen látszik, hogy az agráriumot a háború és Brüsszel háborúpárti politikája fogságba ejtette. A magyar álláspont világos: minden eszközzel meg kell védenünk a magyar gazdák érdekeit és meg kell erősítenünk a békepártiak táborát.

Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt az európai gazdák helyett, emellett agrárválságot okoz, a háborút pénzeli a gazdák támogatása helyett, aminek megálljt kell parancsolnunk. Az uniós vezetők elárulták a gazdákat, akik csak ránk számíthatnak. Ebben a helyzetben pedig felértékelődik a kormányzati segítség szerepe az ágazatban. Ezért is döntöttünk ötpontos agrárintézkedési csomagról.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató