2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Orbán Viktor: "Ez a vörös vonal"

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben kedden.

Orbán Viktor Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést.

A kormányfő kijelentette:

akármilyen ötletek látnak is napvilágot az uniós migrációs és menekültügyi csomaggal kapcsolatban, a menekültügyi eljárás ideje alatti uniós tartózkodás kérdését meg kell válaszolni. Ez a vörös vonal.

Ha ez a pont nem teljesül, minden más megoldatlan marad.

Ha nem vagyunk elég bátrak ahhoz, hogy kimondjuk: mindenkinek a határokon kívül kell maradnia mindaddig, amíg ügyükben döntés nem születik, bármilyen más határozatot is hozunk, az nem fog működni – jelentette ki a miniszterelnök.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök arról beszélt a megbeszélést követően, hogy Lengyelországban tízmillióan szavaztak a migrációs paktum ellen. A lengyelek határozottan azt mondják, hogy az illegális migrációt meg kell állítani.

Sajnos Donald Tusk miniszterelnök úgy döntött, figyelmen kívül hagyja szavazataikat és a népszavazást. Felszólítom a migrációs paktum megvétózására, mert erre megvan a jogalapja az Európai Tanácsban. Ezt követeli ma Lengyelország és egész Európa biztonsága – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató