2024. május 29. - Magdolna
EUR : 384.57
USD : 353.79
Időjárás ikon24°14°

Ismét bűnösnek mondták ki a volt főügyészt a Fenyő-ügyben játszott szerepe miatt

A volt főügyész nem jelent meg a tárgyaláson.

Jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék a hivatali visszaéléssel vádolt és elítélt Ihász Sándort.

A vád szerint a volt főügyész, a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője törvényi kötelességét megszegve nem adta át azokat a bizonyítékként felhasználható dokumentumokat a nyomozóhatóságnak, amelyeket a Fenyő-gyilkosságban felbujtással vádolt Gyárfás Tamástól kapott még 2017 novemberében, és amelyek bizonyítékul szolgálhattak az ügyben. A dokumentumokat ehelyett hivatali helyiségének szekrényében őrizte.

A Nap TV egykori tulajdonosa azután fordult segítségért Ihászhoz, hogy ismeretlenek az ő és Portik Tamás között, utóbbi által titokban rögzített egyes beszélgetések leiratait juttatták el hozzá. Ihász vallomása szerint Gyárfás jogi tanácsot kért, hogy tegyen-e feljelentést. Az egykori médiavállalkozó ugyanis amiatt aggódott, hogy ha a rendőrséghez fordul, akkor az ügy kikerül a sajtóhoz és újabb fenyegetések érhetik.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly februárban bűnösnek mondta ki a volt főügyészt, akit egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt.

A bíróság egyetértett az ügyészség álláspontjával, és nem fogadta el a vádlott védekezését. Ihász Sándor a cselekmény, az iratok átadásának időpontjában hivatalos személy volt, fővárosi fellebbviteli főügyész. Gyárfás nem véletlenül kereste meg őt, hiszen tudta, hogy a főügyésznek van rálátása a Fenyő-gyilkosság ügyére – érvelt a bíró.

A másodfokú eljárásban múlt héten tartották az első tárgyalást, amelyen az ügyészség az első fokon meghozott döntés helybenhagyását indítványozta, míg Papp Gábor, Ihász ügyvédje bűncselekmény hiányában védence felmentését kérte.

A szerdán kihirdetett ítéletében a Fővárosi Törvényszék is bűnösnek mondta ki Ihász Sándort. Ugyanakkor a bíróság enyhítette a volt főügyész büntetését, a felfüggesztett szabadságvesztést egy évre csökkentve.

A szerdán kihirdetett ítélet indoklása szerint az első fokú bíróság kellően felderítette az ügyet, a bizonyítékokat megfelelően értékelte, indoklási kötelezettségét tejesítette. A bíró megjegyezte, hogy Ihász részletesen tájékoztatta Gyárfást a jogi lehetőségekről, amikor hozzá fordult. De Gyárfás bármilyen más jogi képviselőhöz vagy éppen a hatóságokhoz is fordulhatott volna a zsarolástól való félelmében.

A bíró azonban ennél tovább ment, kimondva, hogy Gyárfás és a vezető beosztású ügyészként eljáró Ihász közös taktikát dolgoztak ki, mit kezdjenek a NAP TV volt tulajdonosához eljuttatott anyaggal, és hogy ne jusson az ügyészség tudomására az ügy. Ihásznak nem egy személyben kellett volna döntenie a felmerült adatok értékeléséről és nem járhatott el barátként ilyen bizonyítékok birtokában – hangsúlyozta a bíró.

Ihászt valamennyi, a Fenyő-ügyben keletkezett nyomozati cselekményről értesítették, így nem igaz az az állítása, hogy nem ismerte behatóan az ügyet – mutatott rá a bíró.

Hozzátette: Ihász azon védekezése is egyértelműen cáfolható, miszerint Gyárfás neve nem merült fel lehetséges felbujtóként a Fenyő-gyilkosságban.
A Fenyő-gyilkosságban idén februárban első fokon Gyárfás Tamást bűnsegédként elkövetett emberölés miatt hét év fegyházbüntetésre, míg Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató