2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Japán közölte, hogy megtartja részesedését az orosz energetikai projektekben

Japán vállalatok továbbra is részt vesznek a Szahalin-szigetén zajló orosz energetikai projektekben, mivel azok fontosak Tokió energiabiztonsága szempontjából – jelentette be kedden az ország külügyminisztériuma.

Tokió folytatja “szoros együttműködését” a hét iparosodott ország (G7) csoportjával, hogy folytassa az Oroszországgal szembeni “kemény szankciók politikáját” – közölte a minisztérium a Japán külügyi tevékenységét áttekintő éves jelentésében. Japán emellett a kőolaj- és szénimport fokozatos megszüntetésével tovább csökkenti az orosz energiától való függőségét.

A külügyminisztérium szerint Tokió azonban megtartja érdekeltségeit a Szahalin-2 cseppfolyósított földgáz (LNG) projektben és a Szahalin-1 tengeri olaj- és gázipari vállalkozásban az orosz Távol-Keleten.

“A közép- és hosszú távú stabil ellátások biztosításának fényében Japán továbbra is fontosnak tartja ezeket a projekteket az energiabiztonság területén, és fenn kívánja tartani részesedését” – olvasható a közleményben. A Szahalin-1 konzorcium tengeri olaj- és gázkitermelésre készül. Testvérprojektje, a Szahalin-2 a világ egyik legnagyobb LNG-projektje, amely a világpiac mintegy 4%-át látja el.

Mindkét projekt 2022-ben fennakadásokkal szembesült, miután a nyugati energiaipari nagyvállalatok, köztük az amerikai ExxonMobil és a brit Shell úgy döntöttek, hogy elhagyják Oroszországot, miután a Nyugat szankciókkal sújtotta az országot az ukrajnai hadművelet miatt.”

A japán Sakhalin Oil and Gas Development Co (SODECO) 30%-os részesedéssel rendelkezik a Szahalin-1-ben. Az orosz kormány 2022-ben engedélyezte, hogy a SODECO megtartsa részesedését a Szahalin-1 új hazai üzemeltetőjében, az ExxonMobil, a korábbi üzemeltető és a 30%-os részesedés korábbi tulajdonosának kilépését követően.

Az Exxon Neftegaz a projekt üzemeltetőjeként megszűnt, és minden eszközét és berendezését átadták a Rosznyefty leányvállalata, a Szahalinmorneftegaz-Self által irányított új vállalatnak.

A Mitsui a Mitsubishivel együtt megtartotta 22,5%-os együttes részesedését a Szahalin-2 LNG-projektben.

Katsuya Nakanishi, a Mitsubishi vezérigazgatója februárban azt mondta, hogy az orosz LNG-projekt továbbra is “rendkívül fontos” Japán stabil energiaellátásának biztosítása szempontjából.

Oroszország 2022 nyarán a projektet a bermudai székhelyű üzemeltetőjétől egy hazai vállalatra ruházta át, és lehetővé tette a külföldi részvényesek számára, hogy a régi részesedésükkel arányosan megtartsák részesedésüket az új üzemeltetőben. Tavaly a japán kormány úgy becsülte, hogy az LNG iránti kereslet tovább fog nőni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató