2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Meredeken növekszik a bűncselekmények száma Németországban

A romló bűnözési statisztikák alapján már a német kormány is elismeri azt a tényt, hogy az integráció nem egy sikertörténet, hangsúlyozta a Magyar Nemzet érdeklődésére a szakértő.

Nancy Faeser, a Szociáldemokrata Párt (SPD) szövetségi belügyminisztere mutatta be a 2023. évi német rendőrségi bűnügyi statisztikákat, amelyből kiderül, hogy jelentősen nőtt a lopások és az erőszakos bűncselekmények száma, valamint a külföldi és fiatal gyanúsítottak száma Németországban az elmúlt évben, mutat rá a Magyar–Német Intézet elemzése.

Kiemelendő, hogy ugrásszerű a növekedés a számokban, mondta el a Magyar Nemzet érdeklődésére Dobrowiecki Péter, a Magyar–Német Intézet kutatási vezetője.

A tavaly Németországban regisztrált bűncselekmények száma 2016 óta a legmagasabb szintet érte el, a hatóságok összesen 5,941 millió bűncselekményt dolgoztak fel. Ez 5,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest és 9,3 százalékos emelkedést a 2019-es, a pandémiát megelőző évhez képest.

Különösen meredek emelkedést mutatnak az adatok az erőszakos bűncselekmények és a lopások számában. Csupán az utóbbi 1,97 millió esetet tett ki, ami 10,7 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez viszonyítva.

Előbbi esetében, amely alatt a testi sértéseket, rablásokat és különböző szexuális bűncselekményeket értik, mintegy 214 ezer bűncselekményt regisztráltak a hatóságok, ami 8,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A statisztikákból kiderül továbbá, hogy erőteljesen emelkedett a külföldi gyanúsítottak száma és aránya: míg a németek száma egy év alatt mindössze egy százalékkal, mintegy 1,32 millióra nőtt, addig a nem német gyanúsítottak száma 17,8 százalékkal, mintegy 923 ezerre emelkedett.

Az látszik, hogy magas a bűncselekmények és magas a gyanúsítások száma is. Ezen belül, ami Németország számára ijesztő tendencia, az az, hogy az erőszakos bűncselekmények és a lopások száma is számottevően emelkedett – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az elemzés rámutat, hogy a fiatal gyanúsítottak száma és aránya is jelentősen emelkedett. 2023-ban körülbelül 104 ezer 14 év alatti gyanúsítottat azonosítottak, ami 43 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. A 14 és 18 év közötti fiatalok száma, mintegy 177 ezer gyanúsítottal, 17 százalékkal magasabb, mint 2019-ben volt.

A növekedés mindkét csoportban ismét különösen a nem német gyanúsítottak körében volt szembetűnő, a 2022-es évi adatokhoz képest mindkét esetben meghaladta a 30 százalékot, míg a német gyanúsítottak esetében ez az arány kevesebb, mint 3 százalék volt.

Ami pedig az aktuálpolitikai, társadalmi kérdésekre helyezi a hangsúlyt, mondta el a szakértő. Tehát az erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények magas száma az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a fiatalkorú, külföldi hátterű elkövetők száma. Ez a négy alpont az, amire érdemes odafigyelni – hangsúlyozta Dobrowiecki Péter.

A belügyminiszter által adott magyarázatok a kormányzati álláspontot tükrözik, mutatott rá az elemző. Az ezt követő politikai vita más aspektusokra is rávilágít majd, de Nancy Faeser a járvány okozta korlátozások társadalmi frusztrációjával magyarázta ezt a romló tendenciát.

De a tavalyi évben már semmilyen korlátozás nem volt, ami ezt indokolhatná, mondta a szakértő, és 2016 óta soha nem volt ilyen kiugróan magas a bűncselekmények száma Németországban. A szociális szféra és oktatás területén nem ideális a német helyzet, ismeri el a belügyminiszter, aki erre helyezne nagyobb hangsúlyt a fiatalkorú elkövetők magas számát látva.

A migrációs kérdésre utalva azt is elismerte a német belügyminiszter, mutatott rá a szakértő, hogy valóban emelkedő tendencia látható a külföldi bűnelkövetők számában, ami a bevándorlással magyarázható.

Dobrowiecki Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az illegális migránsok kitoloncolása sok esetben nem valósul meg, amit a német ellenzék is a kormány szemére vet. Így hiába érvel ezzel a kormányoldal, a valóságban ez sokszor nem teljesül.

Már maga a kormány is elismeri azt a tényt, hogy az integráció nem egy sikertörténet – zárta szavait.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató