2024. május 24. - Eliza, Eszter
EUR : 387.34
USD : 357.36
Időjárás ikon21°16°

Orbán Viktor Brüsszelben a '80-as évek Magyarországán érzi magát

„Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben”

– jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) szerdai napján, írja az MTI. Orbán Viktor szerint Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz.

A rendezvényt csak a harmadik kiszemelt helyszínen tudták elkezdeni, de a keddi első napon rendőrök érkeztek egy polgármesteri tiltó határozattal. A beszédeket végül folytathatták, de új érkezőket nem engedtek be, és a döntést keddre bíróság függesztette fel, így zavartalanul megtarthatták a második napi programot.

A miniszterelnök szerint a NATCON betiltása, majd később a döntés felfüggesztése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon, amikor a „szabadság erői, meg az elnyomás erői viaskodnak egymással”. A rendezvényt jelképesnek tartotta, amely jól írja le Európa helyzetét, a kontinens a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz.

Orbán Viktor ugyanakkor kifejtette: megfelelő méretű országra van szükség, ahhoz, hogy politikailag ténylegesen vezetni tudja valaki a mozgalmat. Szerinte erre Olaszország vagy Franciaország alkalmas.

„Fontos, hogy harcoljunk a szabadságért, és ez aktívabbá tesz minket” – mondta. Orbán szerint mindennapos elnyomás van a Nyugaton, ami egyre erősebb. A zöld átalakulás elbukott, a gazdák bajban vannak, migráció nincs megoldva, és a versenyképesség is romlott – sorolta a problémákat miniszterelnök.

A NATCON X-re (a volt Twitterre) kitett posztjai alapján a miniszterelnök a júniusi európai parlamenti választásokról kijelentette:

ha a vezetésről kiderül, hogy rossz, le kell cserélni, és ez a vezetés rossz.

Úgy látta, hogy a gazdák egész Európában szenvednek, a migráció kezelése rosszabb, mint valaha, a szankciók pedig nem állították meg a háborút. Új vezetésre van szükség.

A migrációról

„A civilizációnk keresztény gyökerekkel rendelkezik. Akik ide szeretnének jönni azok iszlám civilizációból érkeznek.”

„Mint nagyapa érdekel a kérdés milyen ország lesz Magyarország 2100-ben. ”

Orbán szerint a migráció tétje, hogy milyen civilizáció lesz Európában. „Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?” Hozzátette iszlám is egy értékes civilizáció.

„A két civilizáció keverése nem hoz jó dolgokat.”

Hozzátette: a nemzeteknek joga van dönteni a migrációról.  

A migráció arról szól, hogy egy közösségnek joga van eldönteni, hogy kivel akar együtt élni - mondta. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató