2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Bloomberg: 11 havi csúcson az orosz olaj tengeri exportja

Az orosz nyersolaj tengeri kivitele április második hetében csaknem éves csúcsra emelkedett áprilisban, jelentette kedden a Bloomberg, hozzátéve, hogy az ország főbb kikötőiből érkező szállítások közel vannak a csúcsszinthez.

Oroszország tengeri nyersolajexportja az április 14-ig tartó héten napi 560 ezer hordóval (bpd) 3,95 millió hordóra emelkedett, elérve 2023 májusa óta a legmagasabb mennyiséget – közölte a hírügynökség a hajókövetési adatokra hivatkozva.

A kevésbé volatilis négyhetes átlag szintén meredeken emelkedett, mintegy 250 000 hordóval 3,66 millióra, ami 2023 június eleje óta a legmagasabb érték.

A heti átlagos szállítás mintegy 365 000 hordó volt, és a jelentések szerint mintegy 490 000 hordóval haladta meg Oroszország áprilisi célját, amely része az OPEC+ szövetség szélesebb körű erőfeszítéseinek, hogy csökkentse a kitermelést és a kínálatot az olajárak kiegyensúlyozására tett erőfeszítései érdekében.

Oroszország vállalta, hogy a folyó év első negyedévében 500 000 hordóval csökkenti az olajexportot a május-júniusi átlag alatt, miután a csoport több más tagja is megállapodott a kitermelés további visszafogásában. A csökkentés várhatóan a napi 300 000 hordóval csökkentett orosz nyersolajszállítások és a finomított termékek között oszlik meg.

Az ország fő exporttermináljaiból származó szállítások jelentősen nőttek, és megközelítették a történelmi csúcsokat – írja a hírügynökség.
A hajókövető adatok szerint az ország legnagyobb olajrakodó kikötője a Primorszk a Finn-öbölben az elmúlt négy hétből háromban tíz tartályhajót kezelt.

A Bloomberg felvetette, hogy a tendencia valószínűleg az olyan olajexportra való átirányítását tükrözi, amelyet a közelmúltban ukrán drónok által többször is megtámadott orosz finomítókban dolgoztak volna fel. Az adatok szerint 2022 eleje óta a kikötő nem kezelt 11 tankernél többet egy héten.

Az export megugrása az orosz zászlóshajó, az Urál olajkeverék magasabb áraival párosult. Pénzben kifejezve az orosz nyersolajexport a jelentések szerint 2,15 milliárd dollárra ugrott az április 14-ig tartó hét napban a korábbi 1,82 milliárd dollárral szemben. Ugyanakkor a négyhetes átlagbevétel mintegy 170 millió dollárral, heti 1,92 milliárd dollárra emelkedett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató