2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Stoltenberg: Ukrajna támogatása fontosabb, mint a tagállamok védelmi képessége

Ukrajna támogatóinak előnyben kellene részesíteniük a Kijevnek szánt fegyveradományokat saját védelmi képességeikkel szemben – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán.

“Része annak a fontos erőfeszítésnek, amelyet most teszünk a NATO-szövetségben, hogy fokozzuk légvédelmi rendszereink szállítását Ukrajnába” – mondta Stoltenberg újságíróknak egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

“De Ukrajnának még ennél is többre van szüksége. Ezért ha a szövetségesek választaniuk kell a NATO képességcéljainak teljesítése és az Ukrajnának nyújtott további segítség között, akkor az üzenetem egyértelmű: küldjünk többet Ukrajnának”.”

Stoltenberg “erős példaként” Dániára mutatott rá, amely februárban megígérte, hogy teljes tüzérségét Kijevnek adományozza. Dicsérte Dániát és Hollandiát az F-16-os repülőgépek biztosítására vonatkozó terveikért, és hozzátette, hogy “bátorítóak” azok a hírek, hogy az amerikai kongresszus várhatóan hamarosan megszavazza az Ukrajnának szánt további segélyeket, miután az hónapok óta késlekedik.
 
A NATO-vezér felhívása egy olyan időszakban hangzott el, amikor a tagállamok azzal küzdenek, hogy elegendő mennyiségű fegyvert szállítsanak Ukrajnának anélkül, hogy saját készleteik kimerülnének és veszélyeztetnék a biztonságot. Kijevi tisztviselők a lőszerhiányt okolják a tavalyi sikertelen ellentámadásért, valamint a közelmúltbeli harctéri kudarcokért.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élesen bírálta Németországot, amiért megtagadta a Taurus cirkálórakéták átadását, az amerikai republikánusokat pedig azért, mert blokkolták a Joe Biden elnök által kért 61 milliárd dolláros katonai finanszírozási törvényt.

“Ha a Kongresszus nem segít Ukrajnának, Ukrajna elveszíti a háborút” – figyelmeztetett Zelenszkij ebben a hónapban.

Berlin a közelmúltban beleegyezett, hogy újabb amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert szállítson a kijevi rezsimnek. A Taurusról szóló döntést azonban nem volt hajlandó visszavonni, arra hivatkozva, hogy a rakéták átadásához német személyzetre lenne szükség a helyszínen.

Mike Johnson amerikai házelnök eközben bejelentette, hogy szombaton szavazásra bocsátja az Ukrajnát támogató törvényjavaslatot. A jogszabály korábban elakadt a demokraták és a republikánusok között a bevándorlás és a határbiztonság körül kialakult elkeseredett viták miatt.

Oroszország a maga részéről ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldi fegyverszállítások további eszkalációhoz vezetnek, de nem változtatnak a konfliktus menetén. “A Nyugat továbbra is fegyverekkel pumpálja a Zelenszkij-rezsimet, és cinkossá válik szörnyű bűneiben” – mondta januárban Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató