2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

IMF: Az orosz gazdaság a szankciók alatt bizonyította stabilitását

Az orosz gazdaság bebizonyította ellenálló képességét a szankciókkal szemben – áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai régió helyzetéről szóló jelentésében.

„Az elmúlt két évben, számos ország által bevezetett nagyszabású szankciókkal összefüggésben, az orosz gazdaság bizonyította stabilitását” – áll a dokumentumban.

Az alap szerint az orosz gazdaság felülmúlta a 2023-as várakozásokat. Az IMF megjegyezte, hogy az olajexport volumene stabil marad. Emellett a szankciók a gazdaság „átszerszámozásához”, új termelési kapacitásokba való beruházásokhoz és a jövedelmek emelkedésével párhuzamosan rekordalacsony munkanélküliséghez vezettek.

A közelmúltban közzétett jelentésében az IMF javított a 2024-es és 2025-ös orosz gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésén, és 3,2, illetve 1,8 százalékos GDP-növekedést vár.

2023-ban ennek a mutatónak a növekedése az alap szerint 3,6 százalék volt, ami egybeesik a Rosstat becslésével.

Ugyanakkor az európai gazdaság jelentősen lelassult, amint arra februárban Oroszország Európai Unió melletti állandó képviselete is rámutatott. Számos európai országban 2022 ősze óta stagnálás figyelhető meg.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató