2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Tovább erősödik Észak-Korea és Fehéroroszország kapcsolata

Fehérorosz küldöttség járt Phenjanban, a két ország pedig az erősödő együttműködésükről tárgyalt. Észak-Korea és Fehéroroszország képviselői többször fognak találkozni a továbbiakban.

Észak-Korea és Fehéroroszország a magas szintű kormányzati együttműködés megerősítéséről állapodott meg a két ország vezető diplomatái között Phenjanban folytatott tárgyalások eredményeként – jelentette az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA pénteken.

Im Csonil észak-koreai külügyminiszter-helyettes és fehérorosz kollégája, Javhenyij Sesztyakov még csütörtökön tartott megbeszélést az észak-koreai fővárosban.

A felek a változó időkben kialakuló igényeknek megfelelően a magas szintű kapcsolatok erősítéséről, találkozók gyakoribb szervezéséről, valamint a gazdasági és kulturális együttműködés előmozdításáról állapodtak meg. Fehéroroszország azon kevés államok egyike, amelyekbe Észak-Korea munkásokat küldött, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának Phenjan nukleáris programja miatt kiszabott szankcióit.

Észak-Korea az utóbbi időben Oroszország mellett Kínával is igyekszik elmélyíteni jó viszonyát: nemrég magas rangú kínai delegáció járt Phenjanban, Csao Lecsi törvényhozási vezetővel az élen.

A látogatást Észak-Korea kérte, és az egybeesik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójával. Peking azóta is Phenjan legfontosabb támogatója.

(vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató