2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

A kárpátaljai magyarok jogaiért állt ki Trump szövetségese a kongresszusban

Marjorie Taylor Greene szerint a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak helyreállítása nélkül nem kellene Ukrajnának támogatást adni.

Az amerikai képviselőházban továbbra is napirenden van Ukrajna támogatása az Oroszországgal vívott háborúban, ezúttal a republikánus Marjorie Taylor Greene képviselőnő nyújtott be módosítást az Ukrajnának szánt katonai támogatásról szóló törvényjavaslathoz.

Donald Trump volt amerikai elnök támogatója azzal az ötlettel állt elő, hogy

Kijev ne kapjon amerikai pénzeket, amíg fel nem oldja az etnikai kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználati jogainak korlátozását az oktatási intézményekben.

Az elmúlt években az ukrán vezetés több olyan intézkedést vezetett be, melyek célja a magyar nyelv visszaszorítása volt – mindezek nyomán a magyar nyelvhasználat évről évre visszatérő téma a magyar–ukrán kapcsolatokban. 2017-ben Kijev olyan oktatási törvényt hagyott jóvá, mely kimondta, hogy az iskolákban államnyelven kell tanítani. 2019 tavaszán pedig egy olyan nyelvtörvényt fogadott el az ukrán parlament, amely kimondta, a magánbeszélgetéseken és a vallási szertartásokon kívül mindenhol kötelezővé tette az ukrán nyelv használatát.

Zelenszkij elnöksége alatt eleinte nemigen változott a magyar nyelv helyzete Ukrajnában, ám tavaly szeptemberben már arról cikkezett az ukrán sajtó, Kijev kész úgy módosítani a nyelvtörvényt, hogy a kisebbségi nyelv oktatásában egyensúlyt teremtsenek az ukrán nyelvű képzéssel – mindezt az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató