2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Két év 8 hónap letöltendőt kért az ügyészség Herczeg Zoltán ellen

Herczeg Zoltán megkapta a hivatalos vádemelést az ügyészségtől, amiben az állt, hogy kábítószer-birtoklás miatt két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést és három évre közügyektől való eltiltást kértek ellene. Erről maga a divattervező, baloldali megmondóember számolt be Instagram-oldalán szombaton.

Azt írta, hogy napra pontosan egy éve szabadult a 182 napos előzetes letartóztatásából, és immár 122 napja van háziőrizetben. A vádelemés szerint Herczegnek 3 millió forintnyi „igazságügyi vegyészszakértői és toxikológus szakértői díjat” is meg kell fizetnie.

Herczeg Zoltánt kábítószer-kereskedelem és -birtoklás gyanújával tartóztatták le 2022 októberében. Korábban Keviczki István, Herczeg ügyvédje arról beszélt a Telexnek, hogy ügyfelénél bruttó 145,58 gramm tömegű marihuánát és 18,63 gramm tömegű kokaint találtak. Herczeg majd fél évet töltött letartóztatásban, a belvárosi Markó utcából a budai Gyorskocsi utcába, majd a Venyige utcai börtönbe vitték át, végül pedig az ügyészség kezdeményezésére házi őrizetbe került, nyomkövetőt kellett viselnie. Ezt körülbelül négy hónap után, 2023. augusztus 21-én vették le a divattervező lábáról.

A vádirat szerint egy 61 éves budapesti férfi 2022 tavaszától többször is adott le marihuánát egy barátjának, aki az ügy másik vádlottja. 2022. október 21-én az eladó 91 gramm marihuánát adott el társának 350 ezer forintért. A tétel meghaladja a csekély mennyiség felső határát, de nem éri el a jelentős mennyiség alsó határát. A 61 éves férfi kis mennyiségben fogyasztott marihuánát és kokaint.

Az ügy másik vádlottjáról – ez lehet Herczeg –, azt írják, hogy a barátján kívül máshonnan is szerzett be kábítószert – a marihuána mellett kokaint és DMT-t is (dimetil-triptamint) is. Utóbbi az ayahuasca tea egyik alapanyaga. Azt írják, hogy a vádlott 2020-tól évente párszor csekély mennyiségű marihuánával és hasonlóan csekély mennyiségű kokainnal kínálta meg egy barátját, akivel közösen fogyasztottak, 2022-ben pedig másvalakivel közösen marihuánás cigarettát fogyasztott

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató