2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Lengyelország kész amerikai atomfegyvereket telepíteni a területén

Az "Oroszországból érkező növekvő fenyegetések" miatt Lengyelország érdekelt abban, hogy amerikai nukleáris fegyvereket telepítsen a területén, és csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) nukleáris megosztási programjához. Ezt Andrzej Duda lengyel elnök mondta a fakt.pl napilapnak az Egyesült Államokban és Kanadában tett látogatása végén.

"Nem tagadom, hogy az atomfegyverek megosztása már jó ideje téma a lengyel-amerikai tárgyalásokon, és ez a mostani amerikai látogatás során is így volt. Oroszország ugyanis egyre inkább militarizálja a kalinyingrádi régiót, amellyel szomszédosak vagyunk, valamint Fehéroroszországot, ahová az oroszok már telepítették atomfegyvereiket" - mondta a fakt.pl napilapnak a vezető lengyel tisztviselő.

"Ha a NATO-szövetségesek, amelyeknek Lengyelország szilárd része, úgy döntenek, hogy az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának megerősítését célzó program részeként atomfegyvereket telepítenek a területünkre, mi készen állunk erre"

- mondta Duda.

Az amerikai atomfegyverek egy ideje már jelen vannak Európában a nukleáris fegyverek megosztási programja keretében. Lengyelország 2023. június 30-án kérte csatlakozását a programhoz. 2009 óta például az olaszországi, törökországi, belgiumi, hollandiai és németországi amerikai katonai bázisokon állomásoznak - számolt be a natemat.pl.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató